Opera, a cărei valoare estimată nu fusese dată publicității, a fost vândută la licitație, la casa Christie’s din New York, pentru suma de 24 milioane de dolari.
Ultima dată, Compoziție: nr. II fusese vândută tot la New York, în 1993, pentru 882.500 de dolari.
De atunci, pânza a rămas în posesia proprietarului, nemaifiind expusă în public.
Așadar, valoarea tabloului, care măsoară circa 50 de centimetri pe 35, a explodat în ultimele trei decenii.
„Picturile lui Mondrian de această calitate, în acest stil modernist atât de recognoscibil, sunt incredibil de rare. O majoritate zdrobitoare se află în muzee, și nu am avut o pânză de Mondrian de o asemenea calitate la licitație din 2015”, a explicat pentru agenția Reuters directorul departamentului Impresioniști și Artă Modernă de la Christie’s, Keith Gill.
Nu este pentru prima oară când o lucrare de Piet Mondrian, puțin arătată publicului, suscită un asemenea entuziasm la o licitație. În 2014, Compoziție: nr. II cu albastru și galben, a fost vândută pentru 14,9 milioane de euro la o licitație organizată de Christie’s la Londra. Tabloul nu mai fusese niciodată scos la licitație și provenea dintr-o colecție a unui cuplu de istorici ai artei din Zürich.
„Piața a reacționat pentru că aceste opere deținute de proprietari privați nu au fost văzute niciodată pe piață și au fost fie vândute, fie oferite direct de către artiști”, explica atunci Olivier Camu, director adjunct al departamentului Impresioniști și Artă Modernă de la Christie’s.
Piet Mondrian (1872-1944) este unul dintre pionierii artei abstracte a secolului XX. El explica în 1914:
„Arta este mai presus de realitate și nu are nici o legătură directă cu realitatea. Pentru a aborda spiritualul din artă, trebuie să recurgi cât mai puțin la realitate, deoarece realitatea se opune spiritualului. Arta trebuie să fie mai presus de realitate, altfel nu are nici o valoare pentru om.”