Mâna sus cine o poate numi pe soția lui William Cuceritorul!
A fost Matilda de Flandra și a fost încoronată Regină a Angliei la Westminster în mai 1068.
În ceea ce privește reginele saxone din perioada pre-normandă, faima lor nu este ajutată nici de numele aproape imposibil de memorat: Ealhswhith, Aethelflaed, Eadgifu, Aelfthryth, Eadburh și Aelfgifu.
Chiar și când sunt menționate aceste regine, ele au roluri minore.
De exemplu, mama regelui Alfred cel Mare, Osburh (o regină rară al cărei nume nu începe cu AE sau EA), a dispărut din istorie după ce i-a oferit lui Alfred, când era încă un copil, o carte de poezie ca premiu pentru recitarea un poem.
Mai știm că regina Osburh a fost, de asemenea, „foarte evlavioasă, devotată și cu caracter nobil”, la fel ca aproape toate reginele din această perioadă.
Dar, au existat și unele regine care au reușit să atingă un nivel de notorietate care astăzi le-ar asigura un loc de frunte în ziarele tabloide, pe rețelele de socializare și la TV.
Un astfel de exemplu este regina Elgiva.
După încoronare a din 955, tânărul rege Eadwig s-a căsătorit cu Elgiva (Ælfgifu).
Unirea lor avea să devină una dintre cele mai controversate căsătorii regale din Anglia secolului al X-lea.
Aflăm pentru prima dată de existența Elgivei în noiembrie 955 d.Hr., la încoronarea regelui Eadwig, de 15 ani, cunoscut și sub numele de Edwy sau Edwin.
Eadwig era fiul regretatului Sf. Aelfgifu din Shaftesbury.
Plictisit să-i asculte pe consilierii săi și oficialii bisericii discutând despre politică, tânărul s-a strecurat afară din sala unde avea loc ceremonia încoronării.
Din nefericire pentru Eadwig, s-a observat repede absența sa și au fost trimiși doi bărbați în vârstă – Episcopul de Lichfield și Dunstan, Abatele din Glastonbury – să-l caute.
L-au găsit în pat cu două femei: o nobilă numită Aethelgifu și fiica ei Elgiva, care erau dintr-o familie influentă din Wessex.
Nu trebuie să fii psiholog pentru a suspecta că se întâmplă ceva freudian în acel pat și că Eadwig ar fi putut avea complexul Oedip.
Acestea fiind spuse, nu este chiar clar din relatări dacă mama a fost prezentă doar pentru a-i încuraja pe Eadwig și Elgiva să se cunoască mai bine sau dacă se desfătau în trei.
Dunstan l-a târât pe tânăr cu forța înapoi la încoronare, punându-i încă o data coroana regală pe cap.
În ciuda tuturor, Eadwig a luat-o de nevastă pe Elgiva, dar căsătoria lor a fost desfăcută, în 958, de arhiepiscopul Oda pe motiv că cei doi soți erau rude prea apropiate, adică în cadrul gradelor interzise de consangvinitate.