Analişti de la 38 North, un website ce monitorizează Coreea de Nord, au spus că imagini captate între 6 şi 11 august de un satelit comercial arată cât de vulnerabile sunt sistemele de răcire ale reactorului nuclear al Centrului de Cercetare Ştiinţifică Nucleară de la Yongbyon la fenomene meteorologice extreme.
Peninsula Coreea a fost lovită de ploi dintre cele mai abundente în istoria recentă, cu inundaţii şi alunecări de teren care au provocat pagube şi decese atât în Coreea de Nord, cât şi în Coreea de Sud.
Situat pe malul Râului Kuryong la aproximativ 100 km nord de capitala Coreii de Nord Phenian, Yongbyon găzduieşte reactoare nucleare, instalaţii de reprocesare a combustibilului şi de îmbogăţire a uraniului considerate a fi utilizate în programul de arme nucleare al ţării.
Reactorul de cinci megawaţi – despre care se crede că este folosit pentru a produce plutoniu pentru armament – pare să nu fi funcţionat de ceva timp şi un Reactor Experimental cu Apă Uşoară (ELWR) nu a intrat încă în serviciu, dar astfel de inundaţii vor forţa probabil în viitor închiderea sa, potrivit 38 North.
„Deteriorarea pompelor şi a conductelor (…) reprezintă cea mai mare vulnerabilitate la reactoare”, se arată în raport. „Dacă de exemplu reactoarele funcţionau, incapacitatea de a le răci ar necesita ca ele să fie închise”, notează think-tank-ul American, citat de Agerpres.
Deşi au avut loc şi alte inundaţii, acestea nu par să fi ajuns la uzina de îmbogăţire a uraniului de la Yongbyon şi până în 11 august apele par oarecum să se fi retras, potrivit 38 North.
Media de stat din Coreea de Nord nu menţionează nicio deteriorare produsă la Yongbyon, dar au raportat în această săptămână că liderii de rang înalt au vizitat zonele afectate de inundaţii, furnizând ajutoare şi dând indicaţii cu privire la modul de prevenire a distrugerii culturilor.
Ministerul Apărării din Coreea de Sud a refuzat să comenteze raportul 38 North, dar a declarat că monitorizează permanent evoluţiile legate de programele nuclear şi de rachete ale Coreii de Nord şi menţine o cooperare strânsă cu guvernul SUA.
La un summit cu preşedintele american Donald Trump în Vietnam în 2019, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a oferit să desfiinţeze complexul nuclear de la Yongbyon în schimbul reducerii unei serii de sancţiuni internaţionale impuse asupra programelor de arme nucleare şi rachete balistice ale Coreii de Nord.
La acea vreme, Trump a spus că a respins acest acord deoarece Yongbyon este doar o parte a programului nuclear al Nordului şi nu o concesie suficientă pentru a relaxa atât de multe sancţiuni