Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Răzbunarea germanilor în București. Ce s-a întâmplat cu casa lui Take Ionescu
Articole online

Răzbunarea germanilor în București. Ce s-a întâmplat cu casa lui Take Ionescu

Germania
Europecentenary.eu

Răzbunarea germanilor în București. Ce s-a întâmplat cu casa lui Take Ionescu

În memoriile sale, Vasile Th. Cancicov povestește ce s-a întâmplat cu casa lui Take Ionescu.

„Duminică, 27 noiembrie

Așa cum am vrut să spun încă de aseară, m-am dus în zorii zilei la casa domnului Take Ionescu. Lângă poartă, două femei stăteau de vorbă. Una plânge și se jelește. – Sunteți de pe aici? o întreb eu. – Da, domnule, sunt menajeră în casă și mi s-a spus să mă ocup de curte până se întorc domnii. Nu vreau să fiu bănuit de cineva că mă interesează ce s-a întâmplat aici, îi spun femeii să vină cu mine mai departe pe stradă, pentru că sunt prieten cu boierul și vreau să-i scriu ce s-a întâmplat.

După ce ne-am distanțat de casă, femeia mi-a spus că: – Ieri au venit 3 ofițeri cu 80 de soldați și mi-au cerut cheile pentru a intra în casă. Când le-am spus că boierii care au plecat au cheia de la intrare, au spart geamurile de la ușă, ușa însăși și au intrat înăuntru. Au rupt toate sertarele de la birouri și bibliotecile și au răscolit casa după banii ascunși în pereți. Au scos de pe perete tabloul madamei cu baioneta. În sufragerie au spart dulapurile și au scos vesela în care soldații urmau să mănânce mai târziu seara.

După ce au mâncat supa adusă în câteva găleți, au aruncat resturile pe pereții de mătase din sufragerie și pe canapelele de piele. Au urcat la etaj în salon și în dormitoare și au dormit pe canapele și pe podea. De dimineață au spart dulapurile doamnei și au luat tot ce au găsit în ele, au deschis câteva dintre cuferele mari ale acesteia, care aveau diverse haine românești și le-au luat pe toate. Ieri a plouat și a fost noroi, iar mizeria pe care au făcut-o cu picioarele lor a fost de așa natură încât nimic nu a rămas neatins. Au băut bere și vin și au spart sticlele de pe pereții din sala de mese. Soldații sunt încă acolo, se spune că acolo se va face un depozit de gaz pentru automobile. Din pivnițe au luat ce au găsit, niște cărbune și niște vin îmbuteliat. Lemnele din curte au fost distribuite aseară. Am plecat ca să nu par suspect.

Atât situația de ieri de la domnul Disescu, cât și cea de la domnul Take Ionescu denotă clar că aceste case au fost alese cu grijă pentru a fi răscolite. Această situație are un caracter clar politic, pentru că în mod cert există cineva care știe și care desemnează cine trebuie să fie menajat și cine nu”.

Sursa: Europecentenary.eu 

casa lui Take Ionescu devastată

Registration

Aici iti poti reseta parola