Născut într-o familie modestă, Take Ionescu a fost deputat, ministru și chiar prim-ministru, într-o vreme în care cu greu cineva cu o origine umilă putea ajunge în cercurile puterii. A fost unul dintre cei care au ajutat, inclusiv cu bani, mișcarea națională din Transilvania, fiind un adept înfocat al unirii Transilvaniei cu țara mamă.
Conferința Națională ”Take Ionescu și contemporanii lui”
Take Ionescu a murit la Roma în 1922 și este înmormântat la mănăstirea Sinaia. Avocat remarcabil al vremii, cu studii la Paris, s-a făcut cunoscut în politica românească, începându-și cariera la PNL, dar care apoi a îmbrățișat doctrina conservatoare, înființând și conducând Partidul Conservator Democrat.
Personalitatea acestei bărbat de stat prea puțin cunoscut, din păcate, generațiilor actuale va fi evocată în perioada 20-21 noiembrie.
La Conferința Națională ”Take Ionescu și contemporanii lui” care se va desfășura la Sinaia. Evenimentul, organizat de Centrul pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată, sub egida Consiliului Județean Prahova și Primăriei Sinaia, va avea loc chiar în lăcașul întemeiat de Regina Elisebeta a României.
Povestea Centrului Cultural ”Carmen Sylva”
Clădirea de patrimoniu național a Centrului Cultural Sinaia era destinată la sfârșitul secoului 19 găzduirii corpului de gardă al Castelului Peleș. Apoi, după ce a fost renovată, a devenit școală, fiind prima școală mixtă din Sinaia. Aici au funcționat 4 clase, câteva ateliere pentru fete și băieți, dar și o locuință pentru învățător. După un an, a devenit Școala Primară ”Carmen Sylva” la care îmvățau toți elevii din zonă. La această unitate a frecventat cursurile primare și Regele Mihai.
În timp, clădirea și-a schimbat destinația, iar pe 10 aprilie 2008 a devenit așezământ cultural, sub denumirea Centrul Cultural ”Carmen Sylva”. Această instituție se află sub patronajul Primăriei și Consiliului Local Sinaia și are o misiune culturală și educativă, patronând activitățile de cultură locală, națională și universală, atât pentru tineri, cât și pentru cei vârsnici.
Pentru seniori funcționează, aici, un club special. Odată pe an, Centrul de cultură organizează, pentru pensionari, o excursie culturală prin țară.
De asemenea, Centrul ”Carmen Sylva” găzduiește o serie de festivaluri și evenimente tradiționale: Consursul Internațional de Chitară Clasică, 4 Fun, Sinaia forever, precum și sărbătorile de iarnă.
Conferința Națională ”Take Ionescu și contemporanii lui”, trebuie să amintim că printre participanți se numără reprezentanți ai Consiliului Județean Prahova, ai Primăriei Ploiești (oraș în care s-a născut Take Ionescu), ai Primăriei Sinaia, istorici, academicieni, jurnaliști din București și din Ploiești. Printre teme propuse pentru dezbateri putem enumera: Personalitatea ploieșteanului Take Ionescu. Avocat, ministru, prim-ministru; Imaginea unui om de rând ajuns în politica”mare”. Rolul lui Take Ionescu în realizarea Marii Uniri; Diplomația românească la sfârșitul secolul 19 și începutul secolului 20; Viața politică românească, după Marea Unire; Viața parlamentară, la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20;Take Ionescu, omul vremurilor sale.