Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Războiul și fake news-ul
Articole online

Războiul și fake news-ul

fake news

Războiul și fake news-ul

Știrile false se asociază cu un război de tip hibrid, deoarece pot afecta credibilitatea instituțiilor statului, pot să destabilizeze economia, democrația, sistemul politico-administrativ și social, exemple din istoria recentă fiind conflictul din Ucraina și anexarea Crimeei, BREXIT, și alegerile din SUA.

Războiul ruso-ucrainean a fost numit „primul război TikTok din lume”, deoarece utilizatorii rețelei răspândesc informații în timp real, inclusiv pe canalul de descoperire „WarTok”. În ultimele săptămâni, au existat videoclipuri „deepfake” atât ale președintelui ucrainean, cât și ale președintelui rus Vladimir Putin. Sute de videoclipuri și fotografii sunt postate în fiecare zi, dar majoritatea oamenilor văd doar postările care primesc cele mai multe aprecieri și distribuiri, astfel rețelele de socializare oferă o imagine denaturată datorită răspândirii dezinformării.

Națiunile Unite estimează că peste 1.400 de civili ucraineni au fost uciși și peste 4 milioane de oameni au fugit din țară începând cu 2 aprilie 2022. De asemenea, războiul are loc într-o lume în care rețelele sociale sunt omniprezente, videoclipurile și imaginile pot fi încărcate și partajate rapid în întreaga lume, iar ambele părți folosesc rețelele sociale pentru a aduna sprijin și a răspândi informații și dezinformare.
Pentru a controla opinia publică din Rusia, Putin a blocat accesul la Facebook și a limitat accesul la Twitter. El a semnat, de asemenea, o lege care interzice folosirea cuvântului „război” cu referire la acțiunile rusești în Ucraina și penalizează pe oricine care publică „informații false” cu până la 15 ani de închisoare.

Liderii Ucrainei și-au dat seama că războiul se poartă pe rețelele de socializare. Până de curând, Rusia a fost un maestru în arta dezinformării cu ajutorul armatelor de troli pro-Kremlin, dar Moscova a fost depășită în timpul invaziei sale. De la începutul ofensivei de la Moscova, videoclipurile și postările de la și despre președintele ucrainean au devenit virale pe internet, generând simpatie globală pentru Ucraina. Contul său de Twitter a crescut de la 300.000 la 5 milioane de urmăritori în câteva zile.

Rețelele de socializare au oferit maselor posibilitatea de a documenta și de își spune opina despre război. Deși, această nouă realitate oferă o documentare mai mare a evenimentelor de pe teren, încă este nevoie de un mecanism care să verifice o astfel de documentare.

Registration

Aici iti poti reseta parola