Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cazul ciudat al unui presupus terorist torturat în închisorile secrete ale CIA
Articole online

Cazul ciudat al unui presupus terorist torturat în închisorile secrete ale CIA

Tehnici de tortură

Abu Zubaydah era considerat un apropiat al lui Osama bin Laden, încurajatorul unei acțiuni contra Statelor Unite privind bombardarea aeroportului din Los Angeles. Conform unei evaluări psihologice făcute de CIA, Zubaydah ar fi acționat ca un ofițer de contrainformații al lui bin Laden, că a fost implicat în fiecare operațiune teroristă efectuată de Al Qaeda și că a fost implicat în organizarea atacurilor împotriva Statelor Unite.

De curând, s-a ajuns la concluzia că legătură lui Zubaydah cu Al Qaeda era fictivă, personajul fiind supraevaluat. În 2009, guvernul SUA a spus că nu ar fi susținut ca acesta să fi fost implicat în atacurile din 11 septembrie 2001 și nici că fusese membru al Al Qaeda.

Abu Zubaydah a fost capturat în 2002 în Pakistan, de către CIA, în prezent fiind deținut al lagărului de detenție din Golful Guantanamo din Cuba. Mărturia sa este foarte diferită de versiunea oficială privind ororile suferite de acesta, prin tehnicile “îmbunătățite” de interogare ale CIA.

Desenul prezentat de CIA este al unui bărbat îmbrăcat într-o ținută de penitenciar, căruia i se aruncă un ulcior cu apă pe fața acoperită de un prosop. În desenele lui Zubaydah, acesta e prezentat legat de un pat gol, cu o tăietură pe coapsa stângă, din care îi curge sânge constant și cu piciorul drept contorsionat.

Abu Zubaydah a fost reținut și torturat în mai multe închisori din Statele Unite timp de patru ani. În desenele sale a prezentat și cum a fost legat cu mâinile de o bară, deasupra capului său, fiind pus să stea pe vârfuri, în timp ce un paznic îi punea un prosop în jurul gâtului și îl trântea cu capul de perete. Când își pierdea cunoștința, paznicul îl trăgea înapoi cu ajutorul prosopului și repeta procedura.

CEDO de partea lui Zubaydah

De asemenea, a fost forțat să stea în poziții inconfortabile în niște cutii, timp de mai multe ore. Într-o cutie a fost obligat să stea dezbrăcat, pe o găleată, care putea fi folosită și ca toaletă. Fiind legat și ținut în diferite poziții ciudate, îi era imposibil să se odihnească. Deși CIA promisese că nu-l va lipsi niciodată de somn, acesta a povestit că a avut experiențe și de câteva săptămâni, în care nu a putut dormi. Casetele video ale unor interogatorii ale acestuia se numără printre cele distruse de CIA în 2005.

Încă de când a fost prins, a fost transferat în închisori secrete ale CIA din mai multe state, stând un an și în Polonia. În 2006, a fost transferat la Guantanamo, fiind închis într-o zonă unde condițiile sunt foarte proaste. Pe 24 iulie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat guvernului polonez să îi plătească lui Zubaydah, 100.000 de euro daune. Zubaydah a declarat prin intermediul avocatului său că acești bani îi va dona integral altor victime supuse la tortură.

Registration

Aici iti poti reseta parola