Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Războiul din Ucraina a creat mai mulți refugiați decât a văzut lumea de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace
Articole online

Războiul din Ucraina a creat mai mulți refugiați decât a văzut lumea de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace

război

Războiul din Ucraina a creat mai mulți refugiați decât a văzut lumea de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace

De la începutul războiului, mai multe persoane au fugit din Ucraina sau au fost strămutate în interiorul țării decât a văzut lumea de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, potrivit Organizației Națiunilor Unite și preluat de Insider

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați raportează că, până la 21 februarie, aproximativ opt milioane de refugiați din Ucraina au fost strămutați în Europa – dintre care aproximativ 90% sunt femei și copii. În plus, există aproximativ 5,4 milioane de persoane strămutate în prezent în întreaga Ucraină care au rămas în țară.

„Aproape 18 milioane de persoane din Ucraina au nevoie de asistență umanitară și s-au confruntat cu condiții deosebit de dure în timpul lunilor de iarnă”, se arată în raport. „Conflictul a avut un impact asupra dreptului oamenilor la sănătate, educație, locuințe adecvate, hrană și apă. Unele grupuri vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, copiii, persoanele cu dizabilități și persoanele aparținând minorităților, au fost deosebit de afectate. Nicio regiune a țării nu a fost cruțată de conflict.”

Până la 15 februarie, OHCHR a înregistrat 8.006 civili uciși și 13.287 răniți în Ucraina de la începutul invaziei, la 24 februarie anul trecut, deși raportul indică faptul că oficialii consideră că cifrele reale sunt „considerabil mai mari”.

Pentru a-și finaliza raportul, membrii comisiei Organizației Națiunilor Unite au vizitat 56 de comunități afectate de invazia Rusiei în Ucraina și au finalizat interviurile cu 348 de femei și 247 de bărbați. 

Ucraina, acuzată de crime de război!

Raportul a menționat că au fost investigate două cazuri de presupuse crime de război comise de forțele ucrainene, dar dovezile sugerează că „autoritățile ruse au comis o gamă largă de încălcări ale legislației internaționale privind drepturile omului și ale dreptului umanitar internațional în multe regiuni din Ucraina și din Federația Rusă”, potrivit raportului.

„Au pedepsit oameni nevinovați; acum, cei care sunt vinovați, dacă mai sunt în viață, trebuie să fie pedepsiți la maxim”, a declarat un bărbat, al cărui tată a fost executat de forțele armate ruse în regiunea Izium, membrilor comisiei, potrivit unei declarații a ONU.

Curtea Penală Internațională, un tribunal cu sediul la Haga, în Olanda, a emis vineri un mandat de arestare internațional pe numele lui Vladimir Putin, acuzându-l pe liderul rus de crime de război și cerând ca acesta să fie judecat – deși este puțin probabil ca el să facă acest lucru, deoarece Rusia, ca și SUA, nu recunoaște autoritatea CPI.

Din cauza faptului că nu a reușit să controleze militarii care au comis faptele, Putin ar fi responsabil pentru crima de război de deportare forțată a copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, a precizat CPI într-o declarație de vineri.

Registration

Aici iti poti reseta parola