Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Războiul de tranșee în stilul Primului Război Mondial este folosit pe scară largă în războiul din Ucraina
Articole online

Războiul de tranșee în stilul Primului Război Mondial este folosit pe scară largă în războiul din Ucraina

tranșee

Războiul de tranșee în stilul Primului Război Mondial este folosit pe scară largă în războiul din Ucraina

Cu toate acestea, în esența lor, cele mai multe conflicte din prezent sunt similare cu cele care au avut loc în urmă cu peste 100 de ani. Războiul în curs de desfășurare din Ucraina a făcut nenumărați morți, a strămutat mii de oameni și a lăsat orașe întregi în ruină, iar cea mai recentă tactică folosită pe front este războiul de tranșee.

Supranumit „mașina de tocat carne”, unii experți au comparat condițiile din Bahmut, un oraș din apropierea graniței de est a Ucrainei, cu cele din timpul Primului Război Mondial.

Originile războiului de tranșee

Folosirea tranșeelor în luptă datează din secolul al XVII-lea, ca tactică folosită de inginerul militar francez Sébastien Le Prestre de Vauban. Șanțurile au fost folosite, de asemenea, pe parcursul Războiului Civil American și a altor conflicte majore din secolul al XIX-lea. Cel mai notabil război în care s-a luptat în tranșee a fost Primul Război Mondial. Luptele de-a lungul Frontului de Vest s-au desfășurat în principal în tranșee, unde milioane de soldați nu numai că au luptat, dar au și trăit și au murit.

Tranșeele folosite în timpul războiului se întindeau pe o distanță de 475 de mile și erau săpate la o adâncime de opt metri, la adăpostul întunericului. Sistemul tipic era format din două până la patru linii în zig-zag de cel puțin o milă lungime, care erau conectate prin tranșee de comunicații mai mici care depozitau orice, de la muniție și alimente până la poștă.

Poziții de mitraliere și tunuri presărau partea din față a tranșeelor pentru a proteja împotriva atacurilor inamice. Între facțiunile beligerante se întindea pustiul No Man’s Land, care era populat cu sârmă ghimpată și cratere mari create de obuze de artilerie.

Viața în tranșee era îngrozitoare

Soldații erau forțați să trăiască, să mănânce și să doarmă în noroi, unde păduchii și paraziții făceau ravagii. De asemenea, sistemele se inundau cu ușurință, contribuind la probleme de sănătate precum piciorul de tranșee și dizenteria, în timp ce bubuitul constant al focului inamic îi lăsa pe oameni fără somn.

Conflictele care au urmat Primului Război Mondial s-au ferit, de obicei, să folosească sistemul de tranșee, dar, pe măsură ce Rusia și Ucraina își continuă lupta pentru Bahmut, realitatea macabră a războiului în tranșee a revenit pe câmpul de luptă.

‘Aproape că nu mai există viață’

Luptele din Bakhmut reprezintă o parte mai mică a Bătăliei din Donbas, o ofensivă în curs de desfășurare care a început în aprilie 2022. Bahmut este o zonă relativ mică, dar cucerirea teritoriului ar fi o victorie simbolică semnificativă pentru Rusia. Ambele tabere s-au confruntat cu condiții terifiante și cu o pierdere copleșitoare de soldați de când luptele s-au intensificat în august 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre situația dezastruoasă din Bahmut, spunând: „Totul este complet distrus. Aproape că nu mai există viață. Întregul teren de lângă Soledar este acoperit de cadavrele ocupanților și de cicatricele loviturilor”.

Orașul a fost „principalul efort ofensiv” al Moscovei, în ciuda „valorii sale operaționale limitate”, potrivit Ministerului britanic al Apărării, experții considerând că bătălia este „disproporționat de costisitoare” pentru o zonă atât de mică și nesemnificativă. Trupele rusești sunt ajutate, de asemenea, de mercenari din Grupul Wagner.

Senatorul american Angus King a încercat să pună conflictul în perspectivă pentru americani, explicând: „Este ca și cum coasta noastră de est, din Maine până în Florida și apoi la vest până la Houston, Texas, ar fi ocupată de o putere străină”.

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov a vorbit, de asemenea, despre condițiile de pe linia frontului într-un videoclip de pe YouTube, spunând: „Atât de mulți rămân pe câmpul de luptă… fie morți, fie răniți. Ei ne atacă pozițiile în valuri, dar răniții, de regulă, mor acolo unde zac, fie din cauza expunerii, deoarece este foarte bătrân, fie din cauza pierderii de sânge”.

Soldații de pe linia frontului au declarat în repetate rânduri că grupuri mici de ruși atacă în valuri, retrăgându-se în cele din urmă și lăsând steaguri albe pentru următorul grup de trupe care urmează. Imaginile din No Man’s Land care se află între liniile ucrainene și rusești sunt straniu de asemănătoare cu cele surprinse în timpul Primului Război Mondial. 

Se repetă istoria în Ucraina?

Însuși peisajul luptelor din Bahmut și din regiunea Donețk – descrisă drept „epicentrul” conflictului – este o amintire a Primului Război Mondial. În mijlocul iernii, soldații stau în tranșee noroioase, aruncând o privire în No Man’s Land, care este presărat cu copaci rupți și chiar mai mult noroi. Atât Rusia, cât și Ucraina raportează pierderi de cel puțin 100 de soldați pe zi, iar corespondenții de pe linia frontului au descris un câmp de luptă plin de morți.

Unii experți compară ofensiva de la Bahmut cu bătălia de la Verdun, care a avut loc între Franța și Germania pe o perioadă de 10 luni. Având în vedere că Rusia a început să-și intensifice atacurile în august, luptele din Bahmut ar putea dura încă câteva luni, cu prețul a mai multe vieți.

Registration

Aici iti poti reseta parola