Fiona Hill, specialistă pe zona Rusiei, menționează că războiul din Ucraina are potențialul de a declanșa alte conflicte în întreaga lume
Hill a spus că războiul are „implicații globale” care se extind mult dincolo de Ucraina și Rusia, sau de NATO și UE. Aceasta a făcut referire la impactul asupra securității alimentare și a piețelor globale de energie.
„Oamenii se sperie atunci când aud despre un potențial al treilea război mondial, un război care poate schimba o epocă”, a declarat Hill pentru Insider. „Au existat multe dintre acestea în istoria europeană”.
Întrebată dacă războiul din Ucraina ar putea cataliza un potențial conflict între marile puteri, Hill a răspuns: „Există întotdeauna un risc”.
„Putin vrea să credem că acesta este un război cu NATO”, a spus Hill: „El le spune tuturor că așa este, dar este un război de cucerire”.
Există încă un risc serios ca acest lucru „să declanșeze alte conflicte, așa cum a făcut-o Primăvara Arabă”:
„Primăvara arabă a fost declanșată inițial de prețurile alimentelor din cauza penuriei de alimente și a creșterii inflației și a șomajului. Și dacă războiul lui Putin în Ucraina se adaugă la problemele pe care le-am avut deja din cauza COVID și a altor lucruri care se întâmplă – acest efect de agravare poate declanșa conflicte în alte locuri. Nu trebuie să fie neapărat între marile puteri”, a adăugat Hill.
Vor exista ramificații ale acestui război pentru o perioadă foarte lungă de timp
Războiul Rusiei din Ucraina a dus la o criză energetică globală. Europa se bazează foarte mult pe Rusia pentru gaz și petrol. Dar, ca răspuns la război, UE a impus un embargo parțial asupra importurilor de petrol rusesc. În plus, Rusia a închis recent un gazoduct important – Nord Stream 1 – pentru întreținere programată, dar există îngrijorări că Putin nu va porni din nou gazul. Țările occidentale îl acuză pe Putin că folosește energia ca formă de șantaj.
Războiul din Ucraina alimentează, de asemenea, o criză alimentară la nivel mondial, despre care experții spun că este o strategie intenționată a Kremlinului de a provoca foamete, de a induce haosul și de a presa guvernele occidentale să capituleze în fața cererilor sale.
„Vor exista ramificații ale acestui război pentru o perioadă foarte lungă de timp. Este un război epocal din multe puncte de vedere. El modelează un întreg set de interacțiuni”, a declarat Hill, subliniind că „Putin aleargă în Turcia și Iran și se îndreaptă spre China pentru sprijin”, pe lângă discursul cu privire la folosirea armelor nucleare.”
Obiectivele lui Putin în acest război nu s-au schimbat – în ciuda faptului că armata rusă nu a reușit să cucerească Kievul și a suferit pierderi masive de trupe.
„Putin vrea să găsească o modalitate de a subjuga Ucraina, într-un fel sau altul”, a declarat Hill.
Putin are o „mentalitate clasică de asediu medieval
Hill a mai spus că Occidentul trebuie să fie atent să nu creadă că soarta se întoarce în război în favoarea lui Putin.
„Rusia are o mulțime de probleme, și pe termen lung”, a spus ea, inclusiv probleme legate de forța de muncă și de întreținerea echipamentului militar.
„Există o mulțime de speculații cu privire la cât timp le va lua să refacă echipamentul pierdut”, a declarat Hill, adăugând că există, de asemenea, „semne de disperare” în ceea ce privește modalitatea de a înlocui pierderile de trupe fără o mobilizare completă.
Ministerul britanic al Apărării a afirmat că Rusia ar putea începe să recruteze din închisori pentru a suplini lipsa de trupe, precizând că „dacă este adevărat” acest lucru sugerează „dificultăți în înlocuirea numărului semnificativ de pierderi rusești”. Locotenent-generalul în retragere Ben Hodges, fostul general comandant al armatei americane în Europa, a declarat joi că trupele ruse sunt „epuizate” și „nu prea mai au ce să facă în acest moment”.