Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Aleksandr Lukașenko, un aliat al lui Putin, spune că lumea se apropie de „un mare război în care nu va exista niciun învingător”
Articole online

Aleksandr Lukașenko, un aliat al lui Putin, spune că lumea se apropie de „un mare război în care nu va exista niciun învingător”

putin

Aleksandr Lukașenko, un aliat al lui Putin, spune că lumea se apropie de „un mare război în care nu va exista niciun învingător”

În cadrul unei ceremonii pentru oficialii și absolvenții școlilor militare de top din țară, el a acuzat SUA și națiunile occidentale că mențin o „ordine mondială multipolară” și că sprijină „regimurile deschis fasciste”, potrivit agenției media de stat Belta. Comentariile lui Lukașenko au repetat afirmațiile nefondate ale lui Putin potrivit cărora guvernul ucrainean este fascist.

Potrivit Belta, liderul a mai afirmat, fără a avea dovezi, că Europa „nu decide nimic” și că este „sub controlul Washingtonului”, avertizând armata ucraineană să nu-și coboare garda. Lukașenko a mai acuzat Occidentul că încearcă să „semene haos și să distrugă” țara sa.

„Din păcate, o astfel de politică a Occidentului aduce lumea mai aproape de abisul unui mare război în care nu va exista niciun învingător”, a declarat Lukașenko.

„Evenimentele care se desfășoară astăzi în jurul Belarusului și al Rusiei necesită o vigilență și o concentrare extremă”, a adăugat Lukașenko, conform publicației, referindu-se la războiul din Ucraina. „Conduse de Statele Unite, țările occidentale au distrus sistemul de securitate globală în mod consecvent, metodic și chiar împotriva propriilor interese naționale și a dorințelor popoarelor.”

Lukașenko a reluat, de asemenea, criticile lui Putin la adresa Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, sau NATO, în special opinia liderului rus cu privire la decizia Suediei și Finlandei de a se alătura alianței.

Avertismentul liderului de stat

„Aparent, noii „cruciați”  ai Alianței Nord-Atlantice au decis brusc că este momentul potrivit pentru un alt „Drang nach Osten”, uitând cum s-au încheiat campanii similare pentru predecesorii lor istorici”, a declarat Lukașenko, susținând că exercițiile militare defensive ale NATO sunt exemple ale unei „forțe de atac” în creștere.

Prin „Drang nach Osten” – care în germană înseamnă „răspândire spre est” – Lukașenko a făcut referire la un termen folosit de liderul nazist Adolf Hitler ca parte a planului său de a dobândi teritoriu slav pentru „spațiul vital” german și impulsul pentru conflictul nazist în Europa de Est.

La începutul acestei luni, Lukașenko a mai spus că, în opinia sa, a venit timpul ca Europa „uitucă” să se confrunte cu o „curățare morală”.

Cu toate acestea, liderul nu este singura figură influentă care a avertizat cu privire la un alt război global. În luna mai, miliardarul fondului de investiții George Soros a declarat că invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la cel de-al treilea război mondial.

Registration

Aici iti poti reseta parola