Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin anunță că Rusia abia a început războiul din Ucraina. Condițiile pentru continuarea negocierilor de pace
Articole online

Putin anunță că Rusia abia a început războiul din Ucraina. Condițiile pentru continuarea negocierilor de pace

Vladimir Putin

Putin anunță că Rusia abia a început războiul din Ucraina. Condițiile pentru continuarea negocierilor de pace

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că invazia sa în Ucraina ar putea continua până când „ultimul ucrainean va rămâne în picioare”, relatează Reuters.

„Astăzi auzim că vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ei bine, ce pot să spun? Să-i lăsăm să încerce”, a declarat Putin, potrivit Reuters.

Raționamentul lui Putin pentru război s-a schimbat de numeroase ori. La începutul lunii iunie, Putin a spus în public că Rusia atacă Ucraina pentru a-i lua pământul, ceea ce anterior spusese că nu este cazul.

„Am auzit că Occidentul este gata să lupte cu noi până când ultimul ucrainean va rămâne în picioare. Aceasta este o tragedie pentru poporul ucrainean. Cu toate acestea, se pare că totul se îndreaptă spre acest lucru”, a adăugat el.

Referirea lui Putin la lupta până când nu va mai rămâne niciun ucrainean este o răsturnare bruscă față de poziția sa de la începutul invaziei, potrivit căreia intenția sa era de a ajuta poporul ucrainean, în special în estul său, prin înlăturarea guvernului. 

Dar, în timp ce se lăuda că Rusia era pregătită să lupte până la capăt, Putin a făcut referire și la posibilitatea unor negocieri cu Ucraina.

„Nu refuzăm negocierile de pace. Dar cei care refuză ar trebui să știe că, cu cât mai mult [conflictul continuă], cu atât mai dificil va fi pentru ei să negocieze cu noi”, a declarat el.

Negocierile de pace dintre cele două țări au fost în pauză, în timp ce Rusia își continuă atacul asupra regiunii Donbas din estul țării.

Oficialii ucraineni au declarat că nu are rost să negocieze cu Rusia în timp ce aceasta continuă să ucidă ucraineni și să distrugă orașe ucrainene.

Negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak, a declarat pe Twitter în această săptămână că printre condițiile pentru reluarea discuțiilor cu Kremlinul s-ar număra: „Încetarea focului. Retragerea trupelor Z.  Extrădarea criminalilor de război. Mecanism de despăgubiri. Recunoașterea drepturilor suverane ale Ucrainei.”

Registration

Aici iti poti reseta parola