Evenimentul Istoric > Articole online > Războiul secret al Ucrainei. Cum organizează atentate în Rusia. Dezvăluire Washington Post
Articole online

Războiul secret al Ucrainei. Cum organizează atentate în Rusia. Dezvăluire Washington Post

Razboi Ucraina

Razboi Ucraina. Mașina amărâtă care transporta o mamă și fiica ei de 12 ani nu părea vrednică de atenția oficialilor de securitate ruși. Rula încet în timp ce se apropia de un punct de control al Federației Ruse. Cu toate acestea, cel mai puțin vizibil bagaj — o cușcă pentru o pisică — făcea parte dintr-un complot elaborat. Potrivit serviciilor de spionaj care cunoșteau detaliile operațiunii, agenți ucraineni au creat un compartiment secret în cușca pentru animale. Pe care l-au folosit pentru a ascunde componente ale unei bombe. Patru săptămâni mai târziu, dispozitivul a explodat în afara Moscovei. Într-un SUV condus de Daria Dughina, fiica unui naționalist rus. Care îndemnase țara să „omoare, omoare, omoare” ucrainenii. Scopul operațiunii ucrainieine a fost de marca faptul că nici Rusiei nu va fi cruțată de ravagiile războiului.

Operațiunea a fost orchestrată de serviciul de securitate internă al Ucrainei, SBU. Conform oficialilor care au furnizat detalii, inclusiv despre folosirea cuștii pentru animale, divulgate de Washington Post. Atacul din august 2022 făcea parte dintr-un război nevăzut. În care serviciile de spionaj ale Ucrainei au bombardat de două ori podul careleagă Rusia de Crimeea ocupată. Au pilotat drone pe acoperișul Kremlinului și au făcut găuri în carenele navelor navale rusești din Marea Neagră.

Aceste operațiuni sunt văzute ca măsuri extreme la care Ucraina a fost forțată să recurgă în răspuns la invazia Rusiei din anul trecut. În realitate, ele reprezintă capacități pe care serviciile de spionaj ale Ucrainei le-au dezvoltat în aproape un deceniu . Din anul 2014, când Rusia a anexat prima oară teritoriu ucrainean, a început o perioadă în care serviciile au stabilit legături strânse cu CIA.

Razboi Ucraina în Rusia

Misiunile au implicat echipe de elită ale agenților ucraineni, selectate, antrenate și echipate în parteneriat strâns cu CIA. O operațiune reușită, potrivit actualilor și foștilor oficiali ucraineni și americani, citați de WP. Din 2015, CIA a investit zeci de milioane de dolari pentru a transforma serviciile ucrainene formate în perioada sovietică în aliați eficienți împotriva Moscovei.

Implicarea CIA în serviciile de securitate ale Ucrainei nu a fost dezvăluită anterior. Oficialii americani de informații au subliniat că agenția nu a avut nicio implicare în operațiunile de ucidere direcționate de agențiile ucrainene, și că munca sa s-a concentrat pe îmbunătățirea abilităților acestor servicii de a colecta informații despre un adversar periculos.

Multe dintre operațiunile secrete ale Ucrainei au avut obiective militare clare și au contribuit la apărarea țării. Cu toate acestea, atentatul cu mașină care a ucis-o pe Daria Dugina a subliniat adoptarea de către Ucraina a ceea ce oficialii din Kiev numesc „lichidări” ca armă de război. În ultimele 20 de luni, SBU și omologul său militar, GUR, au efectuat zeci de asasinate împotriva oficialilor ruși în teritoriile ocupate, presupuși colaboratori ucraineni, ofițeri militari din spatele liniilor frontului și susținători proeminenți ai războiului în interiorul Rusiei. Razboi Ucraina

Colaborarea cu CIA devine complicată

Atracția Ucrainei pentru operațiuni letale au complicat colaborarea sa cu CIA. Ridicând întrebări despre complicitatea agenției și creând un disconfort printre unii oficiali din Kiev și Washington. Pentru că acționează în afara radarului de la Washington

„Asistăm la nașterea unui serviciu de informații asemănător Mossad-ului în anii 1970”, a spus un fost oficial înalt al CIA. Cu referire la serviciul de spionaj israelian, acuzat de mult că a comis asasinate în alte țări. Competența Ucrainei în astfel de operațiuni „are riscuri pentru Rusia”, a spus oficialul, „dar implică și riscuri mai largi”.

„Dacă operațiunile de informații ale Ucrainei devin și mai îndrăznețe – vizând rușii din țări terțe, de exemplu – vă puteți imagina cum ar putea cauza rupturi cu partenerii și cum ar putea intra în tensiune serioasă cu obiectivele strategice mai largi ale Ucrainei”, a spus oficialul. Printre aceste obiective se numără apartenența la NATO și Uniunea Europeană. Razboi Ucraina

Registration

Aici iti poti reseta parola