Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > De ce a durat atât de mult războiul din Afganistan?
Articole online

De ce a durat atât de mult războiul din Afganistan?

Afganistan

De ce a durat atât de mult războiul din Afganistan?

Armata națională afgană s-a dezintegrat și, în câteva zile, Afganistanul s-a aflat în totalitate sub controlul talibanilor, la fel ca în 2001, înainte de invazia americană care a urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. De atunci, economia țării s-a prăbușit, ceea ce a dus la creșterea sărăciei și a foametei la niveluri de criză umanitară. În același timp, talibanii au redus drastic disidența politică și drepturile omului, în special ale femeilor afgane, potrivit informațiilor oferite de Insider

Ca urmare, unii critici numesc retragerea din Afganistan unul dintre cele mai mari eșecuri ale administrației președintelui american Joe Biden, dacă nu chiar cel mai mare. Dincolo de daunele aduse Afganistanului în sine, unii susțin, de asemenea, că haosul retragerii l-ar fi încurajat pe președintele rus Vladimir Putin să își desfășoare invazia în Ucraina.

Deși Rusia începuse să adune trupe în afara granițelor Ucrainei înainte de august 2021, debandada transportului aerian de la Kabul din ultimele săptămâni ale prezenței americane în Afganistan ar fi putut crea impresia că SUA au fost prea inepte sau prea concentrate în interior pentru a răspunde la o criză de securitate în Europa.

Pe plan intern, Afganistanul a dispărut din ciclul de știri și din atenția alegătorilor, pe măsură ce alte probleme, de la inflație la impactul deciziilor Curții Supreme, au trecut în prim-plan. Dar nu există nicio îndoială că, la momentul respectiv, a afectat percepția asupra competenței lui Biden în calitate de comandant-șef.

Afganistanul, eșec al politicii externe a SUA

Dar nu a fost un eșec al administrației Biden, sau chiar al administrației fostului președinte Donald Trump, care a semnat de fapt acordul cu talibanii pe care Biden l-a respectat în cele din urmă prin retragerea trupelor americane.

În multe privințe, ambele administrații au făcut pur și simplu un pas dificil care ar fi trebuit să fie făcut cu mult timp în urmă.

Într-adevăr, eșecul politicii externe nu a constat în modul în care SUA au părăsit Afganistanul în august 2021, ci mai degrabă în faptul că forțele americane se aflau încă în Afganistan în august 2021. Cei 20 de ani de implicare a SUA acolo, sub auspiciile „războiului global împotriva terorismului”, au alimentat ceea ce a devenit peiorativ cunoscut sub numele de „războaie pentru totdeauna”: conflicte fără un sfârșit la vedere și fără indicatori clari a ceea ce ar putea constitui un adevărat moment de „misiune îndeplinită”.

Lecțiile pentru evitarea unui nou eșec de politică externă

În primul rând, SUA au uitat cine era inamicul din Afganistan, aproape de la început. Motivul invaziei americane nu a fost acela de a-i învinge pe talibani. A fost acela de a pune capăt sprijinului acestora pentru organizația teroristă al-Qaida, responsabilă pentru atacurile de la 11 septembrie 2001, și de a obține ajutorul lor în predarea liderului al-Qaida, Osama bin Laden.

Dar odată ce a început invazia, această misiune, deși nu a fost uitată, s-a transformat într-o operațiune de eliminare completă a capacității talibanilor de a recâștiga puterea în Afganistan. Deși Osama bin Laden a fost în cele din urmă ucis – în Pakistan, nu în Afganistan – această misiune mai largă a eșuat în mod evident.

Cu alte cuvinte, în loc de o invazie urmată de o contrainsurgență de 20 de ani, SUA ar fi putut conduce ceea ce ar fi echivalat atât cu un raid punitiv, cât și cu unul preventiv.

Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. În schimb, administrația președintelui de atunci, George W. Bush, s-a concentrat pe înfrângerea completă a talibanilor și pe refacerea Afganistanului într-o democrație cu drepturi depline. Aceasta a fost o sarcină dificilă și un obiectiv care s-a îndepărtat substanțial de scopul inițial al invaziei.

În al doilea rând, Afganistanul însuși a fost repede uitat. Odată ce operațiunea de acolo s-a transformat într-o misiune nerecomandată de construire a statului, în loc să îi ofere resursele necesare pentru a reuși, administrația Bush și-a mutat atenția din Afganistan într-un moment critic.

În al treilea rând, forțele americane au fost folosite în Afganistan pentru o misiune complet nepotrivită pentru pregătirea lor. Armata americană se pricepe foarte bine la purtat războaie. Are o lungă istorie de înfrângere rapidă și eficientă a unora dintre cele mai mari și mai puternice armate din istorie. Este adepta invadării țărilor în scopul îndeplinirii unei misiuni rapide și decisive, cum ar fi înfrângerea unei armate sau răsturnarea unui guvern.

Cu toate acestea, nu se pricepe să strângă lucrurile după ce a făcut acest lucru. Și nu este potrivită pentru a face poliție, fie sub forma desfășurării de operațiuni de menținere a păcii, fie, în cazul Afganistanului, a patrulării în zonele rurale în căutarea „băieților răi”.

Aceasta este ceea ce a contribuit la eșecul SUA în Vietnam și este motivul pentru care SUA s-a împotmolit atât de mult timp în Afganistan.

O astfel de „poliție imperială” este o utilizare greșită a armatei americane. Nu ar fi trebuit să fie permisă niciodată și este o greșeală care nu trebuie să se repete.

Registration

Aici iti poti reseta parola