Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Raportul secret al Lt. Ioan Plugaru cu privire la asasinarea președintelui egiptean Anwar Sadat
Articole online

Raportul secret al Lt. Ioan Plugaru cu privire la asasinarea președintelui egiptean Anwar Sadat

Informațiile obținute prin contactarea lui „ALBU”, cetățean străin.

Raportul secret al Lt. Ioan Plugaru cu privire la asasinarea președintelui egiptean Anwar Sadat

STRICT SECRET

Departamentul Securității de Stat

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța

Nr. PI/00124 din data de 07.11.1981

„Pe data de 7 noiembrie 1981, când am luat legătura cu „ALBU”, un cetățean libanez, am aflat următoarele lucruri:

În urma atacului asupra lui Anwar al-Sadat, care a avut loc în timp ce „ALBU” se afla în Egipt, acesta a remarcat că palestinienii erau foarte fericiți la vestea morții lui Sadat. Prin urmare, în ziua înmormântării fostului președinte egiptean, în taberele palestiniene au avut loc festivități autentice, cu multe focuri de armă și o mare veselie. În zilele următoare, în timp ce „Albu” asculta emisiunile „Vocea palestinienilor”, a fost foarte surprins să audă acest post de radio criticând România pentru că este singurul stat socialist care a trimis un reprezentant la slujba de înmormântare a unuia dintre cei mai mari dușmani ai poporului palestinian. În aceeași zi, în timp ce citea presa libaneză, mai exact ziarul „Al Hawadis”, a observat că aceeași problemă a fost menționată și de palestinieni, ulterior confirmând această constatare în discuțiile sale cu anumiți cetățeni palestinieni.

În ceea ce privește situația din Liban, „ALBU” ne-a comunicat că, în privința creștinilor, lucrurile s-au liniștit, deoarece cele două grupuri „Katepi” și „Falangele libaneze” s-au unit și au dat naștere Partidului Libanez, eliminând astfel toate tensiunile dintre acestea.”

Existau mai multe divergențe în rândul palestinienilor

„Aceștia sunt împărțiți în multe grupuri și partide, unii susținându-l pe Yasser Arafat și, prin consecință, cerând rezolvarea [chestiunii palestiniene] prin negocieri, iar cealaltă tabără prin luptă armată. Ulterior, un palestinian pe nume Mohsen Ibrahim a format recent un grup de comando care utilizează tehnica plasării de bombe în anumite mașini aflate în locuri publice sau în apropierea unor clădiri [de interes], provocând un număr mare de victime și pagube materiale.

În plus, cetățeanul „ALBU” a mai subliniat că există divergențe între palestinieni care se încheie uneori cu dispute. Apele se liniștesc doar atunci când Yasser Arafat intervine pentru a-i calma. În legătură cu acest subiect, ‘ALBU’ a remarcat că atunci când Yasser Arafat intervine cu comandourile sale, el folosește numele de cod Abu Ammar, aspect cunoscut doar de adepții săi.”

„Ulterior, ‘ALBU’ a notat că în cadrul ‘Al Fatah’, Ahmed Jebril este responsabil de operațiunile externe și că acesta folosește pașapoarte false.”

Notă operațională

O parte din lucrurile menționate de „ALBU” sunt confirmate și de sursa „HAIDUC”, care este [de asemenea] tot cetățean străin.

Semnat de ofițerul 2 operațiuni

Lt. Ioan Plugaru

Sursa: Arhiva Wilson Center

Registration

Aici iti poti reseta parola