Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Raport despre Abu Nidal și activitatea sa de dezvoltare a grupului revoluționar Al Fatah
Articole online

Raport despre Abu Nidal și activitatea sa de dezvoltare a grupului revoluționar Al Fatah

ceausescu

Raport despre Abu Nidal și activitatea sa de dezvoltare a grupului revoluționar Al Fatah

Ministerul de Interne

STRICT SECRET

Poliția Județeană Iași

Exemplarul nr. 1

Nr. 0620/0013646 22.08.1981

Către Ministerul de Interne

Unitatea Militară 0620 București

Informațiile pe care le deținem relevă faptul că în cadrul grupului politic palestinian „Al Fatah” există mai multe divergențe, generate de diversitatea opiniilor exprimate de liderii grupului și de soluția [pe care o preconizează] pentru problema palestiniană.

Încă din 1980, Abu Nidal, care făcea parte din conducerea grupului, s-a retras în Irak, unde a preluat o tabără de antrenament militar de comando, foarte bine aprovizionată cu arme.

[Plecarea sa] a fost cauzată de amploarea [represaliilor] israeliene, la care [Al-Fatah] nu a răspuns cu fermitate, ceea ce l-a făcut pe Abu Nidal să organizeze „mobilizarea totală a palestinienilor pentru a da lovitura decisivă [israelienilor]”.

[Abu Nidal] este sprijinit de Siria, unde i s-a dat o reședință de unde poate coordona activitatea [acestei tabere], deoarece este ‘singurul care poate asigura securitatea poporului palestinian atât pe plan intern, cât și extern’.

Se crede că Abu Nidal a organizat o serie de atacuri împotriva lui Yasser Arafat, atacuri care au culminat cu atentatul comis într-o patiserie din Varșovia împotriva lui Abu Daoud, considerat trimisul lui Yasser Arafat.

În cercurile palestiniene, există zvonuri privind o recrudescență a [atacurilor teroriste] palestiniene, având în vedere că Abu Nidal coordonează și activitatea „Iunie Negru”, care a fost deja implicată în anumite activități [teroriste].

În același timp, politicile și propaganda lui Abu Nidal aruncă o lumină proastă asupra lui Yasser Arafat, întrucât Abu Nidal a editat deja diverse broșuri și materiale care îl prezintă pe Yasser Arafat ca pe cineva care „a dat peste cap chestiunea palestiniană” și care, în loc să ia măsuri decisive, merge înapoi, urmând instrucțiunile date de europeni.

Abu Nidal, într-un comunicat dat publicității la 4 iunie 1981, spune că „toate semnele indică faptul că nu mai putem aștepta și că trebuie să acționăm, iar șeful și coordonatorul acestor acțiuni va fi un specialist internațional, numit Karinhton, care vine din Marea Britanie și care nu are niciun interes personal”.

Sprijinul acordat de Siria acestei acțiuni este decisiv și este menit să îl pună la colț pe Yasser Arafat, ținând în același timp populația palestiniană constant informată de schimbările care au loc la vârful mișcării.

Sunt așteptate represalii feroce atât din partea [lui Abu Nidal, cât și a lui Yasser Arafat], represalii care au început deja cu acțiunile lansate de Abu Nidal, [ca parte a] luptei pentru întâietate.

Semnat de

Șeful Securității

Col. Horia Brestoiu

Șef de departament

Lt. col. Ioan Ciobanu

Sursa: Wilson Center

Registration

Aici iti poti reseta parola