Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Memoriu despre întâlnirea lui Yasser Arafat cu studenții palestinieni
Articole online

Memoriu despre întâlnirea lui Yasser Arafat cu studenții palestinieni

ceausescu

Memoriu despre întâlnirea lui Yasser Arafat cu studenții palestinieni

STRICT SECRET

Nr. 0620/D/003105/25.05.1981

Copie nr. 3

Notă

La 25 mai 1981, între orele 15:00 și 16:20, în incinta Biroului OEP (Organizația pentru Eliberarea Palestinei) din București, Yasser Arafat s-a întâlnit cu 150 de studenți palestinieni și angajați ai Biroului OEP.

În discursul său, Yasser Arafat a subliniat rolul OEP în lupta împotriva imperialismului și sionismului, necesitatea intensificării operațiunilor și diversificării metodelor de luptă, precum și a consolidării unității Ligii Arabe împotriva Israelului și a susținătorilor săi.

El a menționat că [OEP] își datorează succesele politice și militare obținute în 1967 alianței sale cu Siria și sprijinului concret pe care l-a primit din partea majorității statelor din regiune. Strategia americano-israeliană are ca scop înfrângerea Siriei, care este principalul aliat al poporului palestinian, la nivel internațional.

În plus, a menționat că țările vest-europene trebuie să sporească presiunea pe care o exercită asupra Israelului și să oblige Israelul să adopte o soluție politică la situația din regiune.

În ceea ce privește vizita sa în țara noastră, i-a informat pe cei prezenți că discuțiile pe care le-a avut cu ‘fratele meu, tovarășul Nicolae Ceaușescu, s-au axat pe problema găsirii unei soluții politice la conflictul din regiune și sper ca aceste discuții să aibă un rezultat pozitiv’.

În încheiere, Yasser Arafat a subliniat faptul că poporul palestinian beneficiază de un sprijin material și moral considerabil din partea statelor socialiste, în primul rând din partea Uniunii Sovietice.

După plecarea lui Yasser Arafat din biroul OEP, cei prezenți au declarat că vizita acestuia în România și întâlnirea cu studenții palestinieni reprezintă un eveniment istoric pentru Uniunea Studenților Palestinieni din țara noastră.

Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă, împreună cu Direcția I, Direcția a III-a și Unitatea de Poliție Municipală – București, va continua supravegherea studenților palestinieni și a angajaților Biroului OEP, pentru a afla reacția acestora la vizita lui Yasser Arafat în România și pentru a preveni eventualele operațiuni ostile desfășurate împotriva țării noastre.

Registration

Aici iti poti reseta parola