Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Vizita riscantă de 10 ore a lui Zelenski la Washington a fost pregătită de luni de zile, iar călătoria secretă a fost coordonată cu atenție de SUA
Articole online

Vizita riscantă de 10 ore a lui Zelenski la Washington a fost pregătită de luni de zile, iar călătoria secretă a fost coordonată cu atenție de SUA

Biden si Zelenski

Vizita riscantă de 10 ore a lui Zelenski la Washington a fost pregătită de luni de zile, iar călătoria secretă a fost coordonată cu atenție de SUA

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a discutat cu Ruslan Ștefănciuk, președintele parlamentului ucrainean, despre posibilitatea ca Zelenski să viziteze SUA pentru a ține un discurs în fața Congresului, în timpul unui summit desfășurat în luna octombrie la Zagreb, în Croația, după cum a relatat Associated Press, care a relatat, de asemenea, că oficiali ai administrației Biden au purtat discuții similare cu Ucraina în ultimele luni.

Liderul ucrainean și președintele Joe Biden au discutat, de asemenea, despre potențialul unei călătorii la Washington pe 11 decembrie, iar Casa Albă l-a invitat oficial pe 14 decembrie, a precizat raportul, citând un consilier al lui Pelosi, un oficial american și un înalt oficial al administrației.

Călătoria lui Zelenski spre SUA, care a prezentat riscuri semnificative de securitate, a început miercuri dimineața, când a trecut din Ucraina în Polonia, potrivit televiziunii private poloneze TVN24. Prima oprire a președintelui ucrainean a fost la o gară din Przemysl, Polonia, un oraș de frontieră care a fost un nod de tranzit vital pentru mulți ucraineni care au fugit din calea războiului. El a fost apoi însoțit de ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, și a fost transportat la un aeroport din Rzeszów, Polonia, într-un vehicul al Ambasadei SUA, a precizat Associated Press, înainte de a zbura spre Baza comună Andrews cu un avion al Forțelor Aeriene americane.

Zelenski a beneficiat de protecție din partea Serviciului Secret în timp ce se afla în SUA.

„Din momentul în care aterizează și coboară pe scările avionului său, va avea un detașament de securitate al Secret Service”, a declarat un oficial american pentru ABC News. „El va avea acest detaliu până când se va urca în avion pentru a pleca”.

Oficialii ucraineni au declarat că Zelenski a supraviețuit mai multor tentative de asasinat de când Rusia a lansat invazia neprovocată la sfârșitul lunii februarie

În general, detaliile privind vizitele liderilor mondiali sunt făcute publice cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte. Însă miza este mult mai mare pentru Zelenski , în timp ce își conduce țara într-un război. În acest sens, Casa Albă a anunțat vizita lui Zelenski abia miercuri la ora 1 dimineața, deși primele informații despre călătorie au apărut marți.

Vizita de miercuri a liderului ucrainean a durat în cele din urmă doar 10 ore și a avut loc la doar o zi după ce acesta a vizitat trupele de pe linia frontului din orașul Bakhmut, care a cunoscut lupte crâncene. De asemenea, a avut loc în cea de-a 300-a zi de război și a marcat prima călătorie internațională a lui Zelenski de la invadarea Rusiei. Faptul că Zelenski a ales Washingtonul ca primă destinație în mijlocul războiului este o dovadă a nivelului de sprijin pe care SUA l-a oferit Ucrainei.

Registration

Aici iti poti reseta parola