Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rachete rusești au lovit Polonia, aliat al NATO, și au ucis 2 persoane, în timp ce forțele lui Putin bombardau Ucraina
Articole online

Rachete rusești au lovit Polonia, aliat al NATO, și au ucis 2 persoane, în timp ce forțele lui Putin bombardau Ucraina

racheta

Rachete rusești au lovit Polonia, aliat al NATO, și au ucis 2 persoane, în timp ce forțele lui Putin bombardau Ucraina

Două persoane au fost ucise după ce rachete rusești au lovit marți într-un sat din estul Poloniei, a declarat pentru Associated Press un oficial american din cadrul serviciilor de informații. Incidentul marchează aparent prima dată când războiul președintelui rus Vladimir Putin a depășit granițele Ucrainei și a ajuns pe teritoriul unui membru NATO.

Un oficial guvernamental polonez a declarat că prim-ministrul țării a convocat o reuniune de urgență a comitetului de apărare. Rusia a negat rapoartele potrivit cărora armele sale au aterizat în Polonia, agenția sa de știri de stat TASS calificând rapoartele pe care le-a avut drept „o provocare deliberată”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a confirmat într-o declarație că o „rachetă de fabricație rusească a căzut” în regiune și că un ambasador al Federației Ruse a fost rugat să ofere o explicație imediată.

Dauna mută atenția asupra alianței NATO, care a avertizat în mod repetat că va apăra teritoriul aliaților săi de Rusia. Polonia este membră a NATO, care funcționează în baza principiului apărării colective – consacrat în articolul 5 din tratatul fondator al alianței. Conform acestui acord, un atac împotriva unei țări NATO este considerat un atac împotriva întregii alianțe militare. Însă articolul 5 a fost invocat o singură dată în istoria NATO, în urma atacurilor teroriste împotriva SUA de la 11 septembrie 2001.

Articolul 5 prevede că membrii NATO vor ajuta partea sau părțile atacate „luând imediat, individual și în colaborare cu celelalte părți, măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate, pentru a restabili și menține securitatea în zona Atlanticului de Nord”.

Nu este clar care a fost cauza pentru care proiectilele rusești au aterizat în Polonia, ceea ce ar putea avea o influență majoră asupra modului în care reacționează alianța

SUA și aliații săi occidentali au avertizat în repetate rânduri Rusia că un atac pe teritoriul NATO ar declanșa un răspuns puternic.

„Avem o obligație sacră în temeiul articolului 5 de a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO cu toată forța puterii noastre colective”, a declarat președintele Joe Biden în martie.

Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat marți după-amiază că „am văzut aceste rapoarte din Polonia și lucrăm cu guvernul polonez pentru a strânge mai multe informații. Nu putem confirma rapoartele sau detaliile în acest moment”. Vom stabili ce s-a întâmplat și care vor fi următorii pași corespunzători”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că SUA sunt „la curent cu rapoartele de presă care susțin că două rachete rusești au lovit o locație din interiorul Poloniei, în apropierea graniței cu Ucraina. Pot să vă spun că nu avem nicio informație în acest moment care să confirme aceste rapoarte și că analizăm acest lucru în continuare”.

Senatorul Bob Menendez, un democrat din New Jersey și președinte al Comisiei pentru relații externe a Senatului, a declarat reporterilor că nu crede că aparenta lovitură a fost intenționată.

„Trebuie să cred că a fost o greșeală din partea Rusiei”, a spus el, potrivit lui Liz Goodwin de la The Washington Post. „Și cred că, dacă este așa, Rusia ar trebui să iasă foarte repede și să spună acest lucru”.

Ministerul de Externe al Poloniei și NATO nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea Insider. De asemenea, guvernul rus nu a răspuns la o anchetă.

Incidentul a declanșat imediat comentarii din partea unor înalți oficiali din țările vecine.

„Condoleanțele mele fraților noștri polonezi de arme. Regimul rusesc criminal a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia. Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, a declarat pe Twitter ministrul leton al apărării.

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat că premierul Viktor Orbán va convoca, de asemenea, o reuniune a consiliului de apărare al țării ca răspuns la „racheta care a lovit teritoriul Poloniei”.

Incidentul survine în contextul în care Rusia a lansat marți un tir de rachete asupra Ucrainei, lăsând jumătate din populația Kievului fără energie electrică.

Registration

Aici iti poti reseta parola