Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin pregătește războiul gazelor contra Occidentului. Mișcarea strategică făcută de Gazprom
Articole online

Putin pregătește războiul gazelor contra Occidentului. Mișcarea strategică făcută de Gazprom

Gazoductul Soyuz Vostok poate înlocui Nord Strream 2?

Rusia pregătește contra-măsuri după impunerea de sancțiuni occidentale prin accelerarea cooperării cu chinezii. La primele ore ale zilei de 1 martie, compania energetică rusă Gazprom și guvernul Mongoliei au trecut la faza de planificare a gazoductului Soyuz Vostok , care va furniza Chinei gaz rusesc prin această republică din Asia Centrală-Est.

Gazprom a anunțat mișcarea într-un mesaj de pe canalul său de Telegram, după ce directorul executiv al companiei, Alexei Miller, a avut o întâlnire cu viceprim-ministrul mongol, Sainbuyangiin Amarsaikhan, în cadrul căreia Soyuz Vostok Gas Pipeline Special Purpose Company și Gazprom Proektirovanie au semnat un acord pentru efectuarea de lucrări de proiectare și topografie pentru construcția conductei.

Despre acest gazoduct se vorbește de mai mulți ani. În decembrie 2019, Gazprom a semnat un memorandum de înțelegere cu guvernul de la Ulanbator pentru construcția gazoductului. Soyuz și Vostok, denumirile asociate infrastructurii, amintesc de programe spațiale sovietice. Au, însă, și alte semnificații. „Soyuz” înseamnă „uniune”, iar Vostok înseamnă „Est”. Uniunea de Est, așadar, urmează așadar celuilalt gazoduct- „Forța Siberiei”.
În ianuarie 2022, în timp ce începuse adunarea de forțe pentru invadarea Ucrainei, părțile implicate (Rusia, Mongolia și China) au decis să procedeze la o nouă accelerare.

Importanța strategică a Mongoliei

În ultimii ani, Vladimir Putin și guvernul său au lucrat cu China pentru a implica mai puternic Mongolia. Pe de o parte, Rusia a deschis Mongoliei uși în capitala chineză, pe de altă parte i-a oferit garanțiile de securitate de care avea nevoie pentru a nu aluneca complet pe orbita Beijingului.
Rezultatul a fost, în consecință, asemănător cu cel din alte republici din fosta Asia Centrală sovietică, unde energia este axa în jurul căreia sunt sudate interesele locale, strategiile chineze și viziunile rusești.

Acum, însă, alegerea pare aproape obligatorie pentru Moscova, care e silită să accelereze cât mai mult demararea unor lucrări care să consolideze interconexiunile energetice din Orientul Îndepărtat. Greutatea sancțiunilor occidentale sperie Moscova, care intenționează să accelereze diversificarea. Pentru Moscova Soyuz-Vostok este de o importanță crucială pentru că ar ridica livrările la 50 de miliarde de metri cubi pe an, comparabil cu ceea ce ar fi trebuit să livreze Nord Stream 2 către Occident.

Interesul Chinei

„ Beijingul riscă să plătească pentru criză prin creșterea prețurilor materiilor prime”, notează Istituto per gli Studi di Politica Internazionale , „începând cu energie, petrol – ținând cont că în 2021 China a importat aproximativ 70% din ceea ce a consumat în materie de gaze. Iar acest gaz, în ultimele săptămâni, a cunoscut o creștere a cererii interne și o reducere a aprovizionărilor din Asia Centrală. Planificarea unui nou gazoduct înseamnă trimiterea unui mesaj puternic foarte puternic din partea Chinei, ceea ce permite Rusiei să se arate tare pe poziții în „Războiul Rece al Gazelor”. Evident, însă, pentru Moscova există risculș de a deveni, din ce în ce mai tare, un satelit economic al Beijingului.
Mai ales că e din ce în ce mai probabil ca Moscova să treacă la sistemul de plăți Cips condus de China în cazul eliminării din Swift, scrie Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola