Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China acuză SUA că nu își dorește pacea și continuă să furnizeze arme pe câmpul de luptă!
Articole online

China acuză SUA că nu își dorește pacea și continuă să furnizeze arme pe câmpul de luptă!

Vladimir Putin și Xi Jinping

China acuză SUA că nu își dorește pacea și continuă să furnizeze arme pe câmpul de luptă!

”În ceea ce privește capacitatea de a reglementa criza ucraineană, încercăm să folosim principiile Cartei ONU, poziția noastră vrea să contribuie la procesul de negociere, poziția noastră se bazează pe adevăr și pe substanță, suntem pentru pace și dialog, suntem loiali istoriei”, a declarat Xi.

De la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe, Hua Chunying, a explicat că Xi și Putin au semnat o declarație comună ”privind aprofundarea parteneriatului strategic de coordonare al celor două țări pentru noua eră”, subliniind că situaţia din Ucraina ”ar trebui rezolvată prin discuții de pace”.

Pe de altă parte, este puțin probabil ca astăzi sau mâine să poată avea loc o conversație telefonică între Xi și președintele ucrainean Vladimir Zelenski, deoarece liderul chinez este ocupat acum să viziteze Moscova, aşa cum a declarat reporterilor consilierul prezidențial rus Yuri Ushakov. Întrebat dacă Rusia consideră că potențialele discuții telefonice dintre Xi Jinping și Zelenski sunt importante pentru rezolvarea războiului din Ucraina, Ushakov a răspuns:

”În acest context, chestiunea potențialei conversații este complet nesemnificativă”.

Între președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping a existat ”un schimb de opinii sincer și substanțial”, aşa cum a spus însuși Putin, citat de agenția RIA Novosti, după două ore de discuții cu ușile închise la Kremlin, discuţii care au fost urmate de o ședință publică, în prezența delegațiilor extinse.

Relațiile dintre China și Rusia demonstrează ”o dinamică sănătoasă”, a spus Xi la rândul său, tot potrivit RIA Novosti, adăugând că dorește ”să consolideze coordonarea” dintre Beijing și Moscova.

”Sfera de aplicare a domeniilor cooperării noastre este în continuă extindere. În trecut am avut realizări remarcabile împreună”, a explicat președintele chinez.

Putin a mai semnalat că anul acesta, schimburile comerciale între Rusia și China vor depăși 200 de miliarde de dolari, după ce în 2022 au atins un nivel record, în ciuda pandemiei și a sancțiunilor. Între Rusia şi China au fost conveniţi ”practic toți parametrii” pentru construcția conductei Forza of Siberia 2 necesară exportului de gaz rusesc în China, care se va adăuga conductei deja funcțională Forza of Siberia 1.

Rusia, a subliniat președintele rus, este pregătită să sprijine companiile chineze care doresc să le înlocuiască pe cele occidentale care au părăsit țara și, de asemenea, dorește ”să folosească yuanul chinezesc în plăți cu țări din Asia, Africa și America Latină”.

”Sunt sigur – a explicat Putin – că aceste forme de plată vor fi dezvoltate între Rusia și partenerii și colegii din țări terțe”.

Contactele Beijingului cu Moscova vor contribui la realizarea păcii

”Rusia a studiat cu atenție documentul de poziție al Chinei privind soluționarea politică a crizei din Ucraina și este deschisă discuțiilor de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

Președintele Vladimir Putin a declarat că ”Rusia apreciază poziția consecventă a Chinei de a menține corectitudinea, obiectivitatea și echilibrul în probleme internaționale majore. China va continua să facă o prioritate din relațiile chino-ruse”.

Purtătorul de cuvânt a explicat că Beijingul menține ”comunicarea cu toate părțile implicate” în criza din Ucraina. Fără a menționa o posibilă conversație între președintele Xi Jinping și omologul său ucrainean Zelenski, el a susținut că ţara sa va continua să mențină ”o poziție obiectivă și echitabilă” și va ”coopera cu comunitatea internațională”, deoarece poziția Chinei ”a fost întotdeauna clară și poate fi rezumată într-o singură propoziție: este ghidată de dorinţa de a promova pacea și discuțiile”.

În ceea ce privește criticile secretarului de stat al SUA Antony Blinken vizavi de acoperirea diplomatică oferită de către Beijing Moscovei, Wang a subliniat că, China ”nu este nici inițiatorul, nici o parte a crizei din Ucraina și nici nu a furnizat arme niciuneia din părțile aflate în conflict. Statele Unite nu sunt calificate să arate China cu degetul, darămite să o învinovăţească”, a adăugat el. În plus, ”spun că vor pacea, însă oamenii nu văd niciun pas eficient în acest sens”, în timp ce ”ceea ce vede toată lumea este că SUA continuă să furnizeze arme pe câmpul de luptă”.

Registration

Aici iti poti reseta parola