Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Xi și Putin își reafirmă în mod spectaculos alianța împotriva Occidentului
Articole online

Xi și Putin își reafirmă în mod spectaculos alianța împotriva Occidentului

putin

Xi și Putin își reafirmă în mod spectaculos alianța împotriva Occidentului

Vladimir Putin și Xi Jinping au ținut un toast în seara de marți, 21 martie, pentru „prosperitatea și bunăstarea popoarelor Rusiei și Chinei”, pentru „dezvoltarea relațiilor ruso-chineze”, pentru „cooperare în această nouă eră” și pentru sănătatea… lor. Difuzat cu atenție de presa rusă, acest dublu toast închinat în timpul unui dineu care a încununat vizita președintelui chinez la Moscova a pecetluit alianța celor două puteri împotriva occidentalilor.

„O nouă eră”, o „cooperare cu posibilități și perspective cu adevărat nelimitate”…

Sub aurul cupolelor Kremlinului și înconjurați de două uriașe steaguri chinez și rus, cei doi lideri și-au înmulțit, timp de patruzeci și opt de ore, luni și marți, declarațiile și simbolurile care promovează o relație care, așa cum spune China, „depășește cu mult un simplu domeniu bilateral, dar este crucială pentru lume și viitorul umanității”.

În timp ce, de la începutul războiului din Ucraina, Occidentul a impus Rusiei sancțiuni fără precedent, șeful Kremlinului știe că poate conta pe „prietenul” său chinez. Acesta din urmă l-a invitat și să participe la un summit care sărbătorește la Beijing, probabil în toamnă, a zecea aniversare a „noilor drumuri ale mătăsii”. În ciuda mandatului de arestare emis împotriva sa de Curtea Penală Internațională, care îi interzice efectiv să călătorească în cele 123 de țări care recunosc această instituție, Vladimir Putin ar urma, așadar, să se întâlnească cu această ocazie cu zeci de șefi de stat și de guvern. „Ambele părți ar trebui să se sprijine reciproc în problemele care afectează interesele vitale ale celeilalte și să combată în comun interferența forțelor externe în afacerile lor interne”, a spus Xi Jinping.

„Criza din Ucraina și deteriorarea legăturilor dintre Rusia și Occident nu pot afecta dezvoltarea legăturilor dintre China și Rusia”, a subliniat miercuri cotidianul chinez Global Times. Poate chiar această deteriorare favorizează aceste legături. În lupta sa împotriva „hegemonismului american” și a dorinței sale de a oferi lumii o „civilizație globală” non-occidentală, Xi Jinping trebuie să aibă Rusia de partea sa. O Rusie slabă, pro-chineză, care trebuie să-și concentreze forțele militare pe flancul său vestic: văzută de la Beijing, situația este ideală.

De parcă ar fi vrut să arate că are toate cărțile în mână, numărul unu chinez i-a invitat oficial, luni, pe liderii Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Uzbekistanului și Tadjikistanului să participe în luna mai la Beijing la „primul summit China-Asia Centrală”. O adevărată minge în terenul Moscovei.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola