Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > NATO va retrograda Rusia de la statutul de „partener strategic” la „principala amenințare” a blocului
Articole online

NATO va retrograda Rusia de la statutul de „partener strategic” la „principala amenințare” a blocului

nato

NATO va retrograda Rusia de la statutul de „partener strategic” la „principala amenințare” a blocului

Pedro Sanchez a declarat pentru postul de radio spaniol Cadena Ser că NATO va schimba această denumire în noul său Concept Strategic, documentul care prezintă perspectivele NATO.

NATO își desfășoară în prezent summitul la Madrid, în Spania, ceea ce înseamnă că Sanchez este gazda acestuia.

Ultimul Concept strategic al NATO, adoptat în 2010, a identificat Rusia ca fiind unul dintre „partenerii euro-atlantici” ai NATO și a spus: „Cooperarea NATO-Rusia este de importanță strategică, deoarece contribuie la crearea unui spațiu comun de pace, stabilitate și securitate”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este de aceeași cu premierul din Spania, iar atunci când a vorbit miercuri cu reporterii, a declarat: „Vom spune clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre”.

Ultimul concept strategic a fost adoptat în 2010, după un summit NATO la Lisabona. Săptămâna trecută, Stoltenberg a declarat reporterilor că NATO și președintele rus de atunci, Dmitri Medvedev, „au convenit în acel concept strategic că Rusia este un partener strategic și că zona euroatlantică era o pace”.

„Nu va mai fi cazul acum”, a spus Stoltenberg, adăugând că NATO „nu va afirma că zona euro-atlantică este în pace, de fapt, în Europa are loc un război. Nu ne vom referi la Rusia ca la un partener strategic”.

În 2020, NATO a declarat că a încercat „să lucreze din greu pentru a stabili un parteneriat strategic cu Rusia” după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, dar a precizat că aceasta nu este posibilă, „cooperarea practică a fost suspendată” din 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea.

NATO a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a furnizat arme Ucrainei.

Registration

Aici iti poti reseta parola