Evenimentul Istoric > Articole online > Prorocița care, acum 23 de ani, a descris Pandemia de azi și Dictatura pe care o va aduce
Articole online

Prorocița care, acum 23 de ani, a descris Pandemia de azi și Dictatura pe care o va aduce

În romanul său SF intitulat „2020” și publicat în 1997, o scriitoare israeliană a imaginat o epidemie globală frapant de asemănătoare cu cea produsă de coronavirus.

„Nu este vorba doar de indivizi”, explică Hamutal Shabtai. „Și relațiile dintre state sunt afectate de paranoia. Întreaga gamă de efecte psihologice provocate de un flagel este pe cale să se instaleze. Sentimentul că ești doar o rotiță dințată într-un sistem dictatorial care te urmărește, ignorându-ți sentimentele, obligându-te să faci anumite lucruri care te irită. Nu mi-am imaginat că se va întâmpla exact așa cum am prezis.”

Asemenea virusului HIV, care a ucis aproape 25 de milioane de oameni în cursul ultimilor 30 de ani, virusul din romanul „2020” se transmite și prin fluide corporale.

Shabtai, medic psihiatru la clinica din Shalvata de 30 de ani, a început să lucreze la carte în 1997, la un deceniu după ce a început să studieze medicina la Universitatea din Tel Aviv.

Gândul său inițial era să scrie un scenariu pentru Hollywood.

„Într-o dimineață, m-am trezit să merg la spital, și brusc scene din acest scenariu mi-au venit în minte, așa că am început să le scriu. Apoi, mi-am luat un an liber, ca să termin cartea, după care m-am întors la Shalvata”, spune Shabtai.

În acea perioadă, SIDA făcea ravagii. „Urmăream epidemia de SIDA de câțiva ani. Unele lucruri descrise din carte erau doar speculații ale mele, altele le întâlnisem la pacienți. SIDA-fobia, de exemplu – frica obsesivă de infecție care îi face pe oameni să se testeze o dată la câteva luni sau săptămâni – am scris despre asta în carte, iar 10 ani mai târziu am întâlnit-o și ca psihiatru.”

Frica cea mai mare a eroului principal al cărții, Andy Roberts, este ca nu cumva virusul să sufere o mutație care să-l facă și mai letal, putând fi transmis și prin respirație.

În carte, flagelul bântuie încă din anii 1980, dar 2020 este anul în care experții decretează că, fără un vaccin, nu există nici o cale pentru a stopa pandemia.

În New York, unde Andy Roberts locuiește și lucrează la descoperirea unui vaccin, sute de persoane se infectează zilnic. Infectații sunt trimiși în „Centrul de Vindecare”, un teritoriu înconjurat cu sârmă ghimpată care seamănă frapant cu un lagăr pentru deținuții politici.

Nimeni dintre cei închiși aici nu se mai întoarce în Zona Sănătoasă și nimeni din afară nu știe ce s-a întâmplat cu ei.

Restul locuitorilor trăiesc o viață orwelliană, testați zilnic pentru a se verifica dacă nu s-au infectat.

Drogurile, alcoolul, relațiile homosexuale sunt interzise, iar cele extraconjugale sunt considerate o gravă încălcare a regulilor de igienă.

Cluburile și barurile sunt ilegale. Psihoterapia este considerată obscenă, din cauza posibilității de a exprima gânduri erotice inacceptabile.

Filmele porno au acum ca protagoniști roboți .

Știrile zilnice despre epidemie sunt difuzate în fiecare seară, iar femeile devin dependente de emisiunile despre produsele de curățat și dezinfectat.

Oamenii sunt supravegheați prin intermediul telefoanelor mobile și al computerelor.

Într-o zi, Roberts descoperă că, pentru prima dată după mulți ani de experimente, cobaii supraviețuiesc la virus mai mult decât de obicei. Remediul pe care îl căuta pare aproape. Însă, când încep testele clinice pe oameni, se întâmplă un lucru straniu: voluntarii mor unul după altul. Dorește cineva ca experimentul să eșueze? Dorește cineva ca epidemia, cu starea ei de urgență, să se perpetueze?

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola