Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Propunerea 187 este aprobată în California. Cum erau tratați imigranții în urmă cu 30 de ani
Articole online

Propunerea 187 este aprobată în California. Cum erau tratați imigranții în urmă cu 30 de ani

lege

Propunerea 187 este aprobată în California. Cum erau tratați imigranții în urmă cu 30 de ani

În 1994, California, patria președinților Richard Nixon și Ronald Reagan, nu era încă bastionul democrat pe care mulți îl consideră acum a fi. Destinație populară pentru imigranții din America Latină și Asia, demografia sa s-a schimbat dramatic în a doua jumătate a secolului, dar nici republicanii, nici democrații nu au câștigat o parte decisivă din voturile acestor nou-veniți. Acest lucru avea să se schimbe după ce un grup de activiști republicani și legislatori la nivel de stat, ca răspuns la criza economică a statului și la prezența a peste un milion de imigranți fără acte, au decis să lanseze campania pentru ceea ce a devenit Prop 187. În numele economisirii banilor contribuabililor, propunerea interzicea accesul persoanelor fără acte la servicii publice de bază, cum ar fi asistența medicală care nu este de urgență și atât învățământul primar, cât și cel secundar. De asemenea, le cerea funcționarilor publici, cum ar fi cadrele medicale și profesorii, să monitorizeze și să raporteze statutul de imigranți al celor aflați în subordinea lor.

Deși sprijinul public a fost ridicat de la început, amenințarea de a interzice accesul la serviciile publice de bază pentru peste un milion de locuitori ai Californiei a stârnit o opoziție vocală. În timp ce campania guvernatorului republican Pete Wilson a folosit amenințarea imigrației în încercarea de a speria alegătorii, 70.000 de persoane au mărșăluit împotriva 187 în centrul orașului Los Angeles, iar 10.000 de elevi din școlile publice au lipsit de la ore pe 2 noiembrie, cu doar câteva zile înainte de vot.

Adoptarea măsurii la 8 noiembrie a fost o victorie în întregime simbolică și de scurtă durată pentru conservatori

În decurs de o săptămână, o contestație legală a împiedicat intrarea în vigoare a noii legi – aceasta a fost reținută în procesul de apel până în 1999, când un guvernator democrat a renunțat la apelul statului. De atunci, studiile au arătat că Propunerea 187 a jucat un rol-cheie în stimularea activiștilor pentru drepturile imigranților și în îndepărtarea alegătorilor latino-americani și asiatici de Partidul Republican din California. În decursul următorului deceniu, 66% dintre noii alegători înregistrați în California erau latino-americani și alți 23% erau asiatici. În aceeași perioadă, republicanii au trecut de la aproximativ jumătate din funcțiile alese în stat la mai puțin de un sfert. De atunci, California a abrogat în mod oficial Prop 187 și a adoptat unele dintre cele mai ample măsuri de protecție a persoanelor fără documente din Statele Unite.

Registration

Aici iti poti reseta parola