Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > 500.000 de imigranți sunt în marș spre Europa. Șefii serviciilor de informații caută soluții pentru noua criză
Articole online

500.000 de imigranți sunt în marș spre Europa. Șefii serviciilor de informații caută soluții pentru noua criză

Sute de mii de oameni fug de foamete și de talibani

Acești oameni se îndreaptă spre Uniunea Europeană și Marea Britanie, au avertizat experții în informații. Dacă în UE nu părea se vorbește despre acest subiect, ministrul de Interne britanic
Priti Patel a organizat deja un summit de urgență cu omologii săi din alianța internațională de informații Five Eyes.
Cei 500.000 de imigranți care au plecat în pribegie din cauza tulburărilor politice generate de preluarea puterii de către talibani și de foametea care face ravagii în Afganistan se adaugă celor 2,6 milioane de refugiați afgani existenți în întreaga lume.
Dintre aceștia, aproximativ 2,2 milioane sunt în Iran și Pakistan, iar alte 3,5 milioane de persoane au fost strămutate în Afganistan.

Marea Britanie vrea să oprească debarcările

Ministrul de Interne britanic încearcă să întărească răspunsul Marii Britanii în ceea ce privește numărul mare de imigranți care traversează Canalul Mânecii. Echipele Forțelor de Frontieră încearcă să adune imigranți și să-i mute în centrele din bazele militare.
Anul trecut a fost înregistrat un număr record- 28.395 de persoane au traversat Canalul Mânecii cu ambarcațiuni de mici dimensiuni în căutarea unei vieți mai bune pe teritoriul Regatului Unit.
Grupul Five Eyes – care cuprinde SUA, Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă – folosește resursele MI6, GCHQ, CIA și agențiile interne de informații ale altor state

Belarusul încearcă să provoace o nouă criză?

Un motiv important de îngrijorare este potențiala instrumentalizare a refugiaților afgani de către Belarus, în condițiile în care refgimul Lukașenko „importă” în mod activ migranți și îi încurajează să treacă în UE prin Polonia și Lituania.
„Situația afgană va cauza probleme serioase în următoarele luni dacă nu o stăpânim acum”, a spus o sursă guvernamentală de la Londra. „O mare parte a problemei este sistemul Schengen de frontiere deschise, care le permite să treacă liber prin UE până ajung la Calais, scrie Daily Mail.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola