Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Proces-verbal al convorbirii dintre Nicolae Ceaușescu și Reza Radmanesh, președintele Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Tudeh, București, 2 august 1967
Articole online

Proces-verbal al convorbirii dintre Nicolae Ceaușescu și Reza Radmanesh, președintele Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Tudeh, București, 2 august 1967

ceaușescu

Proces-verbal al convorbirii dintre Nicolae Ceaușescu și Reza Radmanesh, președintele Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Tudeh, București, 2 august 1967

Radmanesh a discutat despre activitatea și obiectivele Partidului Tudeh și despre modul în care recenta îmbunătățire a interacțiunii Iranului cu țările socialiste a permis creșterea activității partidului.

[…]

Reza Radmanesh:

În prezent, sediul nostru se află în Germania. Avem un post de radio în Bulgaria și emitem de patru ori pe zi, două ore în persană, o oră în azeră și o oră în kurdă. Acest post de radio exercită o mare influență asupra populației din Iran. Sute de mii de țărani ascultă radioul, iar acesta este modul în care intrăm în contact cu oamenii.

Publicăm ziare, reviste, unele dintre ele sunt publicate chiar și în Iran. De asemenea, ne bucurăm de o anumită influență în rândul cercurilor studențești din străinătate. Există aproximativ 30.000 de studenți iranieni în Europa și în Statele Unite și se poate spune că aceștia participă la mișcarea noastră, că reprezintă o forță de opoziție în străinătate.

Avem propria noastră organizație în Iran, înființată în cele mai importante cinci orașe din Iran. Publicăm două ziare ilegale, iar organizația noastră s-a dezvoltat considerabil în ultima vreme. Anul trecut, doi dintre tovarășii noștri au fost trimiși înapoi în Iran, unde au fost condamnați la moarte. Unul dintre ei locuia de mult timp în București. Deși au fost condamnați la moarte, în urma unei campanii internaționale, șahul a fost obligat să reducă pedeapsa la închisoare pe viață. Sunt mulți tovarăși în închisoare, sunt tovarăși care sunt în închisoare de 20 de ani. În urmă cu câteva luni, au descoperit una dintre cele mai mari tipografii clandestine ale partidului nostru; au făcut mare caz de această descoperire, dar lupta noastră continuă.

Pot spune că partidul nostru este cel mai organizat partid de opoziție din Iran. Majoritatea deținuților politici sunt membri ai partidului nostru. Desigur, cunoașteți partidul nostru, dar am vrut să vă dau mai multe detalii.

Din punct de vedere politic, Iranul a cunoscut un fel de transformare în ultimii ani. Această schimbare în politica externă a țării noastre constă într-o îmbunătățire a relațiilor Iranului cu țările socialiste. Credem că acesta este un lucru pozitiv, luptăm pentru el. Pot spune că suntem singurul partid din opoziție care susține această îmbunătățire, deoarece credem că această îmbunătățire ajută la consolidarea independenței politice [a Iranului] și deschide calea spre crearea unei baze pentru economia noastră. Din fericire, relațiile Iranului cu țările socialiste din ultimii ani s-au îmbunătățit foarte mult. În plus, țara dumneavoastră și-a îmbunătățit relațiile cu Iranul, lucru pe care îl susținem. Uniunea Sovietică și-a îmbunătățit, de asemenea, relațiile cu Iranul și continuă să facă acest lucru.

[…]

Datorită acestei îmbunătățiri a relațiilor Iranului cu țările socialiste, activitatea noastră a crescut. Mulți tovarăși, care înainte erau disperați, reticenți, [sau] rezervați, au început acum să lucreze, să devină activi, deoarece văd o nouă cale [în față].

Atâta timp cât economia iraniană trece printr-o transformare pozitivă, noi înșine ne schimbăm politica în funcție de transformări și de politicile [adoptate] în Iran.

[…]

Aceste cercuri reacționare și imperialiste vor să profite de îmbunătățirea relațiilor Iranului cu țările socialiste pentru a izola partidele noastre de celelalte partide comuniste din țările socialiste. În acest sens, ei au făcut presiuni asupra guvernelor sovietic, bulgar [și] est-german atunci când [Iranul] a propus să stabilească relații economice cu RDG, condiționând [aceste legături economice] de încetarea [contactelor] RDG cu partidul nostru și de expulzarea noastră din RDG. Probabil că, cu ocazia întâlnirilor lor cu guvernul dvs., v-au menționat și dvs. acest lucru. Cu toate acestea, sunt sigur că nu au reușit și nu vor reuși să facă acest lucru. Dimpotrivă, primim tot mai mult sprijin din partea țărilor socialiste.

[…]

Aș dori să adaug ceva despre divergențele care există între diferitele părți și, în special, între țările socialiste; eu, de exemplu, cunosc mai bine divergențele dintre China, pe de o parte, și Uniunea Sovietică și alte țări socialiste, pe de altă parte. Această [divizare] este foarte dăunătoare pentru activitatea noastră în Iran. Am expulzat 3 membri ai Comitetului nostru Central din cauza greșelilor lor prochineze. Aceștia au încercat să înființeze o facțiune independentă. Partidul [Comunist] Chinez i-a ajutat și continuă să o facă. Bineînțeles, nu au putut înființa o [mișcare]. Se poate spune că au câteva zeci de membri care se află în Europa. Obișnuiau să publice ziare, dar acum au încetat să mai publice aceste ziare.

În orice caz, aceste divergențe, după cum știți mai bine decât mine, sunt foarte dăunătoare pentru activitatea noastră națională și internațională.

[…]

Dacă ar exista unitate în mișcarea comunistă internațională, situația Iranului ar fi mult mai bună.

[…]

Registration

Aici iti poti reseta parola