Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Proces-verbal al convorbirii dintre Chivu Stoica și Reza Radmanesh, președintele Biroului Politic al Comitetului Central al Tudeh, București, 9 iunie 1965
Articole online

Proces-verbal al convorbirii dintre Chivu Stoica și Reza Radmanesh, președintele Biroului Politic al Comitetului Central al Tudeh, București, 9 iunie 1965

chivu stoica

Proces-verbal al convorbirii dintre Chivu Stoica și Reza Radmanesh, președintele Biroului Politic al Comitetului Central al Tudeh, București, 9 iunie 1965

[…]

Chivu Stoica: Guvernul iranian și actualul prim-ministru – șahul [sic] – acordă o mare atenție dezvoltării relațiilor economice, în special în domeniul exploatării petrolului. Ei spun că vor să ajungă în punctul în care să poată produce țiței pe cont propriu, sunt interesați de modul în care am ajuns să facem acest lucru pe cont propriu; cum ne-am pregătit cadrele, cum ne construim mașinile, sunt interesați de instalațiile noastre și de schimburile economice. Ei spun că vor să ne crească schimburile comerciale.

Reza Radmanesh: Suntem de acord cu îmbunătățirea relațiilor dintre Iran și țările socialiste.

Chivu Stoica: Vor să trimită oameni în țara noastră pentru formare profesională, iar tinerii să urmeze o educație în domeniul rafinării petrolului. Noi am spus: haideți să discutăm despre asta.

Reza Radmanesh: Nu suntem împotriva [acestui lucru], este bine să îmbunătățim relațiile dintre țările socialiste și Iran și, în primul rând, să dezvoltăm relațiile economice. Acesta este un lucru bun, [pentru că] nu ne împiedică să luptăm împotriva șahului, așa cum ați luptat și voi împotriva șahului vostru…

Chivu Stoica: Nu există nimic similar între țările noastre, există ideologii diferite.

Reza Radmanesh: A avea aceste relații este foarte bine, pentru că țările imperialiste, în special SUA, Marea Britanie, aproape că jefuiesc Iranul.

Chivu Stoica: Ei au ridicat problema [întăririi legăturilor noastre]. Nu știm dacă monopolurile american, britanic și alte monopoluri le-au permis să facă acest lucru. Dorința lor [de a consolida relațiile] este una bună și îi vom încuraja să facă acest lucru, dacă este posibil.

Reza Radmanesh: Imperialismul nu mai este la fel de puternic ca altădată și este forțat să facă anumite concesii.

Chivu Stoica: Aveți dreptate.

Reza Radmanesh: Nu există altă cale, sunt forțați să facă acest lucru, iar acest lucru este cauzat de presiunea maselor.

Chivu Stoica: Asta este. Ei fac acest lucru în măsura în care masele sunt în favoarea [acestei politici]. Acesta este factorul intern, acesta este factorul care decide direcția [în care se îndreaptă guvernul].

Reza Radmanesh: Aș dori să vă atrag atenția asupra unui aspect particular. Nu vreau să vă dau sfaturi, vreau doar să vă reamintesc anumite lucruri.

În relațiile dumneavoastră, nu uitați niciodată lupta poporului împotriva șahului, iar dumneavoastră exagerați uneori intențiile și dorințele șahului. Șahul din Iran este cel mai aprig dușman al comunismului și al poporului.

Chivu Stoica: Așa credeți dumneavoastră.

Reza Radmanesh: Întotdeauna a fost așa.

Chivu Stoica: Deci asta credeai, că noi făceam…

Reza Radmanesh: M-am întâlnit recent cu tovarășul Cyrankiewicz la Berlin și în discuțiile noastre [el] a arătat că ziarele poloneze laudă foarte mult situația din Iran, șahul și reformele realizate în [Iran] și vorbesc și despre Revoluția Albă…

Chivu Stoica: Așa cum ne-ați văzut pe noi făcând?

Reza Radmanesh: Peste o lună de zile, șahul vine aici [în România]. Ar trebui să li se explice oamenilor că șahul este un om rău, nu ne așteptăm ca oamenii să strige tot felul de sloganuri…

Chivu Stoica: Va merge și în Uniunea Sovietică, cum va fi primit acolo?

Reza Radmanesh: Da, va merge în Uniunea Sovietică. De data aceasta va fi primit ca un om de afaceri, nu i se va face o primire specială. Avem aproximativ 14.000 de emigranți în Uniunea Sovietică și ne-am gândit că, cu această ocazie, ar trebui să ne adunăm cu toții și, în semn de protest, să scriem o telegramă pe care Mikoyan o va transmite șahului. Credem că tendința de îmbunătățire a relațiilor externe trebuie să se reflecte într-o îmbunătățire a situației interne, adică să se pună capăt oricărei terori. Cerem democratizarea țării, cerem eliberarea celor încarcerați, [cerem] amnistia și ca toți oamenii [noștri] încarcerați în Iran sau în străinătate să fie eliberați.

Chivu Stoica: Mikoyan a acceptat să transmită această telegramă?

Reza Radmanesh: Da, a acceptat. Noi [vom scrie] o telegramă pentru Șah și îi vom da lui Mikoyan o copie. Acest lucru îi va permite să ridice problema în timpul discuțiilor [lor].

Chivu Stoica: Asta este interesant.

Reza Radmanesh: Suntem atacați de naționaliștii iranieni pentru că ei sunt împotriva îmbunătățirii relațiilor dintre șah și țările socialiste; ei spun că țările socialiste îl susțin pe șah, care este un criminal. De exemplu, naționaliștii iranieni din SUA demonstrează [împotriva șahului], iar televiziunea americană difuzează propagandă prin care [acești naționaliști din SUA] își exprimă nemulțumirea că noi, cei de la Moscova, nu putem face ceva similar.

În esență, dorim ca țările socialiste să nu-l sprijine pe șah. Acesta este motivul pentru care naționaliștii duc acest [război] de propagandă împotriva noastră. Trebuie să îi demascăm și astfel vom exercita o presiune și mai mare asupra șahului, arătându-i că, „uite, există o presiune venită din partea țărilor socialiste pentru a democratiza Iranul”.

De aceea am vorbit cu tovarășii sovietici și ei au fost de acord cu aceste propuneri. Suntem gata să-i trimitem șahului o scrisoare nu doar din partea imigranților iranieni din Uniunea Sovietică, ci din partea tuturor imigranților. De aceea, atunci când șahul va lua măsuri [împotriva noastră], am putea atrage la [demonstrațiile] noastre studenți din țările occidentale, [cum ar fi] Germania, Franța, Marea Britanie. Pentru că șahul a fost recent în Marea Britanie și a făcut o declarație despre relațiile [Iranului] cu țările socialiste, spunând că „eu, ca șah, fac o distincție între țările socialiste și Internaționala Socialistă”. În mintea lui, aceste noțiuni sunt diferite, așa că, într-un fel, avea dreptul să folosească țările socialiste, în timp ce ne împușca pe noi.

Chivu Stoica: Asta este interesant. Deci ați ajuns la concluzia că vizita șahului în România ar însemna că noi îl susținem.

Reza Radmanesh: Nu, nu este ceea ce credem noi.

Chivu Stoica: Chiar dacă am vrea să-i impunem șahului anumite lucruri, nu putem să o facem, pentru că el decide [în țara sa] și aș fi surprins dacă ar crede că URSS poate face un lucru, iar alte țări fac lucruri diferite.

Aș dori [să] țineți cont de faptul că avem un partid comunist care face parte din mișcarea revoluționară…

Reza Radmanesh: Acest lucru este clar [pentru noi]. De aceea vă spun că trebuie să țineți cont de faptul că reformele adoptate de șah nu trebuie să fie exagerate.

Registration

Aici iti poti reseta parola