Evenimentul Istoric > Articole online > Prințul Moruzi cu care nu se dădea mâna ca pe vreme de coronavirus
Articole online

Prințul Moruzi cu care nu se dădea mâna ca pe vreme de coronavirus

Născut la 1842 în Iași, din prima căsătorie a Prințului Constantin Moruzi cu Pulheria Cantacuzino, moartă doi ani mai târziu, Prințul Alexandru a avut parte de o educație aleasă, în străinătate.

I s-a propus să se căsătorească cu una dintre fetele prietenului familiei, Ion Manuc-Bei, o armeancă mustăcioasă, dar cu avere.

Prințesa Amalia

Tânărul a preferat-o pe frumoasa Amalia Pavel Zizinia, născută la 1848, fata unui negustor falit, consul grec la Odessa.

Multe moșteniri aștepta de la tânăra-i soție, dar șase unchi ai ei au murit ruinați, unul după altul.

Supărat pe căsătoria lui Alexandru, care s-a petrecut în 1867, tătăl, Prințul Constantin Moruzi, și-a gonit fiul de acasă.

Alexandru Moruzi nu a avut noroc nici cu agricultura, aș că a intrat în diplomație, ajungând și el, ca tatăl său, șambelan.

Însă, frumusețea și viața scandaloasă a soției i-au creat o imagine proastă.

Soția era o femeie care nu-și ascundea relațiile amoroase: la Petersburg se ținea cu ministrul Vanovski, la Constantinopol cu ambasadorul Ignatiev, iar în Egipt cu Tevfic-Pașa.

Contesa Ignatieva a amenințat că va părăsi Constantinopolul dacă nu pleca Prințesa Amalia.

La Cairo, unde Alexandru Moruzi reprezenta Rusia într-o comisie internațională, nu i se întindea mâna de către unii diplomați din aceleași motive.

Doar doi din cinci erau ai lui

Soții Moruzi au avut cinci copii, dar numai primii doi erau considerați ai prințului: Pavel, născut în 1869, ofițer de garda; Maria, născută la 1871 și măritată la 1896 viteazul general conte Teodor Artur Keller, împușcat de bolșevici; Alexandru, născut la 1873 la Constantinopol, ofițer de ulani de gardă; Constantin, ajuns cântăreț de operetă și Dimitrie, născut la 1884, atașat la Ministerul Curții Imperiale.

Bătrîna prințesă Amalia a supraviețuit revoluției bolșevice plecând în Grecia, unde a risipit toată averea și a murit în sărăcie.

Registration

Aici iti poti reseta parola