Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Prințul Harry dezvăluie că misiunea din Afganistan a declanșat emoțiile legate de pierderea Prințesei Diana
Articole online

Prințul Harry dezvăluie că misiunea din Afganistan a declanșat emoțiile legate de pierderea Prințesei Diana

Prințul Harry

Prințul Harry dezvăluie că misiunea din Afganistan a declanșat emoțiile legate de pierderea Prințesei Diana

În documentarul format din cinci părți al Netflix, Heart of Invictus (2023), Prințul Harry, Duce de Sussex, împărtășește poveștile a șase atleți care participă la Jocurile Invictus din 2022. Harry discută, de asemenea, despre viața sa personală, aprofundând serviciul său militar din Afganistan și modul în care acesta l-a forțat să se confrunte cu emoțiile legate de moartea mamei sale, Diana, Prințesă de Wales, în 1997.

Cu toate acestea, mass-media a aflat unde era staționat și a făcut publică locația din Afganistan

Au apărut îngrijorări cu privire la siguranța sa, ceea ce a dus la retragerea lui Harry din Afganistan.

După ce a absolvit Școala de pilotaj pentru elicoptere de apărare de la Royal Air Force (RAF) Shawbury, a călătorit în Statele Unite pentru a urma un curs de pregătire pentru elicoptere de luptă. Aceasta a fost urmată de o a doua desfășurare în Afganistan în 2012. De data aceasta, a fost staționat la Camp Bastion pe post de copilot și mitralior în cadrul 662 Squadron, 3 Regiment, Army Air Corps.

Deși a fost nevoit să se mute în urma unui atac inamic, Harry și-a încheiat detașarea de 20 de săptămâni. A mai petrecut încă doi ani în armata britanică înainte de a se pensiona. Mai târziu, a numit serviciul militar „cele mai fericite momente din viața mea”.

În Heart of Invictus, Harry a dezvăluit cum l-a afectat zborul de întoarcere în Regatul Unit după una dintre misiunile sale. „Când am decolat, cortina din fața mea s-a deschis și tot ce se vedea era spitalul aerian”, a împărtășit el. „Trei tineri soldați britanici, toți înfășurați în plastic și cu trupurile în bucăți. 

„Acela a fost adevăratul declanșator, pentru că acum vedeam adevăratul cost al războiului”, a continuat el. „Nu doar pe acei indivizi, ci și pe familiile lor și ce ar însemna asta și cum viețile lor se vor schimba literalmente pentru totdeauna”.

Deși a fost o imagine șocantă, aceasta l-a făcut pe Harry să realizeze că trebuie să își folosească poziția sa în societate pentru a contribui la a face o diferență. „În acel moment, nu era clar pentru mine ce trebuia făcut”, a explicat el. „Tot ceea ce încercam să rezolv era: „Bine, am această platformă. Tocmai am avut această experiență. Ce pot să mai fac cu asta?””.

Harry a folosit, de asemenea, documentarul Netflix pentru a împărtăși modul în care serviciul său militar din Afganistan a dus la „deznodământul” care a declanșat „trauma” privind pierderea bruscă și tragică a mamei sale, Diana.

„Pot vorbi doar din experiența mea personală, turul meu în Afganistan în 2012, zburând cu Apaches. Undeva după aceea a avut loc o destrămare, iar declanșatorul pentru mine a fost de fapt întoarcerea din Afganistan, dar lucrurile care apăreau erau din 1997, de la vârsta de 12 ani”, a dezvăluit el. „Pierzându-mi mama la o vârstă atât de fragedă, trauma pe care am avut-o, nu am fost niciodată cu adevărat conștient de ea.

„Nu s-a discutat niciodată despre asta. Nu am vorbit cu adevărat despre asta și am reprimat-o, așa cum ar fi făcut majoritatea tinerilor”, a continuat el. „Dar apoi, când totul a ieșit la iveală, am început să o iau razna. Mă întrebam: „Ce se întâmplă aici?” Simțeam totul, în loc să fiu amorțit.”

Prințul Harry

Diana, Prințesa de Wales, și-a pierdut viața într-un accident în 1997

În timp ce trecea prin tunelul rutier Pont de l’Alma, vehiculul a suferit un accident la o viteză de peste 80 de kilometri la oră. Fayed și Paul au fost declarați morți la fața locului. Diana, care suferea de răni grave la piept, o fractură la braț, o comoție și tăieturi la coapsă, a fost transportată de urgență la spital, unde chirurgii au făcut tot ce au putut pentru a încerca să o salveze. Din nefericire, ea a murit din cauza unei hemoragii interne.

Pe lângă faptul că a împărtășit cum l-a afectat serviciul în Afganistan, Harry explică în Heart of Invictus că s-a simțit singur după moartea Dianei.

„Cea mai mare luptă pentru mine au fost oamenii”, a împărtășit el. „Nimeni din jurul meu nu mă putea ajuta cu adevărat. Nu am avut acea structură de sprijin, acea rețea sau acel sfat de specialitate pentru a identifica ce se întâmpla cu adevărat cu mine.

Prințesa Diana

„Din nefericire, ca majoritatea dintre noi, prima dată când te gândești cu adevărat la terapie este atunci când ești întins pe podea, probabil dorindu-ți să te fi confruntat cu unele dintre aceste lucruri anterior”, a continuat el. „Și asta este ceea ce vreau cu adevărat să schimb”.

Înființate de Harry în 2014, Jocurile Invictus sunt un eveniment internațional multi-sportiv destinat militarilor răniți și bolnavi, atât în activitate, cât și veteranilor. Evenimentul din 2023 va avea loc în Düsseldorf, Germania, la Merkur Spiel-Arena.

Registration

Aici iti poti reseta parola