Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > De ce a șocat lumea interviul acordat de Prințesa Diana la BBC în 1995?
Articole online

De ce a șocat lumea interviul acordat de Prințesa Diana la BBC în 1995?

Prințesa Diana

De ce a șocat lumea interviul acordat de Prințesa Diana la BBC în 1995?

Interviul acordat de Prințesa Diana lui Martin Bashir de la BBC, „Un interviu cu Alteța Sa Regală Prințesa de Wales”, a fost difuzat pe 20 noiembrie 1995 în cadrul serialului documentar „Panorama”. Filmat în camera de zi a Dianei de la Palatul Kensington, interviul exploziv a intrat în istorie datorită modului sincer în care Diana a dezvăluit detalii intime despre viața de membru al familiei regale și despre căsnicia sa, inclusiv despre luptele sale cu depresia postnatală, bulimia și, cel mai șocant, despre aventura soțului său cu Camilla Parker Bowles.

A fost lovitura finală dată relației tulburi dintre Charles și Diana. În 2021, dezvăluirile despre modul înșelător în care Bashir a obținut interviul au ținut prima pagină a ziarelor, readucând-o pe Diana în lumina reflectoarelor la 24 de ani de la moartea ei prematură și ridicând noi întrebări despre rolul mass-media în viața tragic de scurtă a „prințesei poporului”.

Diana își dezvăluie problemele de sănătate mintală

În interviu, Diana a discutat despre lipsa de sprijin pe care a primit-o din partea familiei regale atunci când s-a confruntat cu depresia postnatală:

„Ei bine, poate că am fost prima persoană din această familie care a avut vreodată o depresie sau care a fost vreodată în lacrimi în mod deschis”, a spus ea. „Și, evident, asta a fost descurajant, pentru că dacă nu ai mai văzut-o niciodată înainte, cum să o susții?”. Ea a spus că luptele ei au dus rapid la faptul că a fost dată la o parte: „A dat tuturor o nouă etichetă minunată: Diana este instabilă și Diana este dezechilibrată mintal. Și, din păcate, se pare că asta a rămas.”

Diana a recunoscut că s-a tăiat și a discutat deschis despre bulimia sa. Ea a dat vina pentru durerea ei de inimă pe relația ei eșuată:

„A fost un simptom a ceea ce se întâmpla în căsnicia mea. Strigam după ajutor, dar dădeam semnale greșite, iar oamenii se foloseau de bulimia mea ca de o haină pe umeraș: Au decis că asta era problema – Diana era instabilă.”

Franchețea ei a fost revoluționară pentru un membru al familiei regale:

„Nimeni nu mai auzise vreodată ca un membru al familiei regale să vorbească despre bulimie sau despre automutilare. Aceasta a fost Diana spulberând tabuurile în aceste dezvăluiri șocante”, spune Katie Nicholl, autoarea cărții The New Royals Queen Elizabeth’s Legacy and the future of The Crown.

‘Eram trei în căsnicie’

Atât Charles, cât și Diana s-au angajat cu presa în legătură cu destrămarea căsniciei lor. Diana îi furnizase informații lui Andrew Morton pentru biografia sa Diana: Her True Story, iar Charles a mărturisit că a comis adulter atunci când a fost interogat de Jonathan Dimbleby, autorul cărții The Prince of Wales: A Biography. Dar aceasta a fost prima dată când Diana a numit-o direct pe Camilla Parker Bowles ca fiind „a treia persoană” în căsnicia ei.

Diana i-a spus lui Bashir:

„Eram trei în această căsnicie, așa că a fost un pic cam aglomerat”.

Ea a continuat să recunoască propria aventură cu fostul ofițer de armată James Hewitt, care a fost instructor de echitație pentru ea și pentru fiii ei. Ea i-a spus lui Bashir că a fost „foarte dezamăgită” atunci când Hewitt a contribuit la o carte de dezvăluiri despre aventura lor, Princess in Love.

„A fost șocant, pentru că aceasta era Diana în propriile ei cuvinte și ceea ce spunea era incredibil de exploziv”, spune Nicholl. „Era pentru prima dată când Diana prelua controlul narațiunii în fața camerei de filmat”.

Diana despre viitorul soțului ei ca rege Carol al III-lea

Când a fost întrebată dacă Charles își dorea să domnească, Diana i-a spus lui Bashir că „a existat întotdeauna un conflict pe acest subiect cu el atunci când am discutat despre asta” și că „a fi rege ar fi un pic mai sufocant”. Și pentru că îi cunosc caracterul, aș crede că funcția supremă, așa cum o numesc eu, i-ar aduce limitări enorme și nu știu dacă s-ar putea adapta la asta”.

„Faptul că a pus la îndoială capacitatea lui Charles de a fi un rege bun a fost extrem de dăunător pentru instituție”, spune Nicholl. „Există un echilibru fin între a folosi televiziunea ca mijloc de comunicare în avantajul regalității și a nu lăsa prea multă lumină în mistica monarhiei.”

Consecințele interviului acordat de Diana la BBC

Deși Charles și Diana erau despărțiți din 1992, interviul BBC din 1995 a fost lovitura finală dată căsniciei.

„Au existat atât considerente personale, cât și politice”, spune Carolyn Harris, istoric, autor și comentator regal. „La nivel personal, a existat o presiune asupra nepoților reginei, Williams și Harry. La nivel politic, Diana critica aptitudinea lui Charles de a fi rege.”

La o lună după ce a fost filmat, regina Elisabeta a II-a le-a trimis scrisori lui Charles și Dianei, îndemnându-i să își finalizeze divorțul.

„Regina a putut vedea daunele pe care le provoca monarhiei ca instituție. A fost un caz în care Elisabeta a II-a a pus reputația și conservarea monarhiei mai presus de orice”, spune Nicholl.

De asemenea, a supărat profund familia Dianei și pe cei mai apropiați de ea – inclusiv pe prințul William. „A fost unul dintre puținele momente în care s-a certat cu William”, spune Nicholl. În 2021, prințul William a emis o declarație publică despre interviu, spunând că „a fost o contribuție majoră la înrăutățirea relației părinților mei și de atunci a rănit nenumărate alte persoane”. El a cerut ca acesta să nu mai fie difuzat niciodată.

Bashir a folosit „metode înșelătoare” pentru a obține un interviu

Interviul a fost realizat în cel mai mare secret, cu echipamente introduse pe ascuns în palatul Kensington, iar Consiliul de Administrație al BBC a fost lăsat în mod strategic în întuneric în ceea ce privește planificarea și executarea acestuia. În 2020, BBC l-a angajat pe judecătorul Lord Dyson pentru a efectua o investigație privind acuzațiile potrivit cărora Bashir a indus-o în eroare pe Diana pentru a obține interviul. Raportul Dyson a constatat că Bashir a folosit „metode înșelătoare” pentru a câștiga încrederea Dianei, inclusiv falsificarea extraselor de cont care au alimentat paranoia acesteia că era supravegheată:

„Diana a fost încurajată să creadă că palatul îi monitoriza cu atenție conversațiile și mișcările”, spune Harris.

În 2021, prințul William a condamnat modul în care a fost obținut interviul, spunând:

„Nu am avut nici un fel de probleme: „Eșecurile BBC au contribuit în mod semnificativ la frica, paranoia și izolarea ei, pe care mi le amintesc din acei ultimi ani petrecuți cu ea”.

„Deși ea a vrut întotdeauna să vorbească, modul în care Bashir a obținut interviul este atât de discreditat încât acțiunile sale trebuie luate în considerare”, spune Nicholl. „Nu știm în ce măsură temerile pe care el i le-a insuflat au determinat-o să facă interviul sau dacă ar fi mers atât de departe dacă nu ar fi fost înșelată – aceasta este marea întrebare.”

Diana a murit într-un accident de mașină la doar doi ani după interviul de la BBC, ceea ce a făcut ca vorbele ei să ocupe un loc și mai important în amintirile publice despre „prințesa poporului”.

„Diana a reușit să se conecteze cu publicul datorită combinației de farmec și vulnerabilitate”, spune Harris. „Unul dintre motivele pentru care mulți oameni au simțit că se pot identifica cu Diana a fost faptul că au simțit că o cunosc, deoarece ea a vorbit destul de deschis despre provocările cu care s-a confruntat.”

Registration

Aici iti poti reseta parola