Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Primul om care a căzut din cer și a supraviețuit era român
Articole online

Primul om care a căzut din cer și a supraviețuit era român

Prima menţiune sau, într-un text tipărit românesc, cu privire la inventarea balonului cu aer cald, a ascensiunilor şi zborurilor efectuate cu acesta aparţine Arhimandritului Grigore din Bucureşti.

În timpul unui exercițiu acrobatic cade de pe coarda montată la înălțime și își rupe piciorul. Acest lucru îl va determina să renunțe la acest gen de acrobație și să treacă la demonstrații de artificii.

Aflând din presă despre frecventele ascensiuni cu balonul, își exprimă părerea că o astfel de călătorie se poate face cu costuri mai reduse. Construiește un astfel de balon cu care în 1806 face prima ascensiune aeriană.

Se ridică din grădina Foxal, dar când ajunge la turnul Bisericii Sfintei Cruci balonul se aprinde. Sesizând pericolul, deschide supapa superioară a balonului reușind să coboare într-o grădină de pe strada Krakowskie Przedmieście.

O altă ascensiune cu balonul a fost făcută în ziua de 6 decembrie 1806 la Vilnius când a reușit să ajungă la o înălțime mult mai mare parcurgând o milă și jumătate (cca. 2,5 km).

Se reîntoarce la Varșovia și în seara zilei de 24 iulie 1808 se ridică din grădina Foxal efectuând a treia ascensiune cu balonul ajungând până la altitudinea de 3882 picioare pariziene (cca. 1281 m).

A avut timp câteva minute să observe instrumentele meteorologice primite de la profesorul Antoni Magier.

În timpul coborârii, vântul a început să sfâșie balonul, navigatorul a deschis clapa, iar balonul s-a aprins de la sobița cu focul ațâțat. Cuparencu s-a salvat ținându-se puternic de galeria (nacela) pe care ședea, fundul acesteia servindu-i drept parașută. A aterizat ușor pe nisipurile de lângă Powązki.

Asachi

Un alt român, aflat într-o călătorie de studii în Italia şi, desigur, un spectator  entuziast – Gheorghe Asachi – publică la Roma (în limba italiană) poemul „În ocazia zborului aerostatic a Madamei Blanchard, întreprins la Roma, la 1811, când în ceri se vedea cometa cea mare” (In occasione de/ vo/o aerostatico dell’illustre Donna la Signora A. Blanchard- Sonetto di George A. Moldavo).

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola