Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Primul explorator care a traversat Groenlanda a luptat împotriva foametei provocată de Marele Război 
Articole online

Primul explorator care a traversat Groenlanda a luptat împotriva foametei provocată de Marele Război 

Primul explorator care a traversat Groenlanda a luptat împotriva foametei provocată de Marele Război 

Fridtjof Nansen a fost primul om care a traversat Groenlanda, s-a aventurat mai departe în Arctica și a fost de 11 ori campion național la schi fond

Fridtjof Nansen a fost primul om care a traversat Groenlanda, s-a aventurat mai departe în Arctica și a fost de 11 ori campion național la schi fond

Nansen s-a născut în Aker, Norvegia, la 10 octombrie 1861, fiind fiul lui Baldur și al Adelaidei Nansen. Baldur era un om religios care lucra ca jurist. Deși părinții lui Fridtjof erau stricți și grijulii, aceștia s-au străduit să îi insufle fiului lor o încredere în sine și un simț al datoriei. Acestea se vor dovedi calități importante pentru aventurile sale ulterioare care i-au permis să persevereze acolo unde alții au eșuat.

Fridtjof Nansen împărtășea dragostea mamei sale pentru activitățile în aer liber, iar zona rurală norvegiană i-a oferit o mulțime de oportunități pentru a-și dezvolta abilitățile fizice.

Abilitățile sale atletice aveau să devină indispensabile în timpul explorărilor sale în Arctica

Nansen s-a înscris la Universitatea din Oslo în 1881 pentru a studia zoologia. Acest lucru l-a condus în anul următor într-o expediție de cercetare în Groenlanda. Timp de patru luni, Nansen a studiat fauna marină pe nava de vânătoare de foci, Viking.

Groenlanda l-a fascinat pe tânăr, astfel că în 1887, după ce și-a prezentat teza de doctorat, Nansen a început o aventură îndrăzneață în interiorul insulei.

Nansen și echipa sa au pornit din Islanda în iunie 1888

Traseul său a fost considerat extrem de periculos, întrucât s-a hotărât să pornească de pe coasta de est a Groenlandei, slab populată, și să se îndrepte spre vest. Toate expedițiile anterioare din Groenlanda porniseră din vest, unde existau oameni și provizii, dar Nansen a explicat că „a crezut întotdeauna că mult lăudata linie de retragere este o capcană pentru oamenii care doresc să își atingă scopul”.

Cu alte cuvinte, odată ce echipa a pornit la drum, trebuia să înainteze spre vest sau să piară, neavând niciun refugiu sigur care să îi adăpostească în est. Totuși, pariul acestuia a dat roade și, în luna octombrie a aceluiași an, el și echipa sa au ajuns în siguranță într-un sat de pe coasta de vest. Au supraviețuit la temperaturi de până la -49 grade Celsius și au străbătut aproape 4.000 de kilometri pe sănii și schiuri. Au fost primii exploratori care au traversat Groenlanda.

Nansen a luat o scurtă pauză de la aventurile sale pentru a se căsători cu Eva Sars în septembrie 1889. Cântăreață mezzo-soprană faimoasă în Norvegia, Eva a fost, de asemenea, o schioare de excepție. Aceasta a fost prima femeie care a traversat platoul montan Hardangervidda pe schiuri alături de Nansen.

În primii ani ai căsniciei sale, Nansen a scris și publicat relatările sale despre aventura din Groenlanda

Patru ani mai târziu, a pornit într-o altă expediție la fel de îndrăzneață, de data aceasta spre Polul Nord. Nansen era fascinat de teoria conform căreia exista un curent oceanic polar care se deplasa de la est la vest, o idee care contrazicea noțiunile dominante ale exploratorilor arctici din acea vreme.

La 24 iunie 1893, Nansen și echipajul vasului Fram au pornit din Vardø, în extremitatea nordică a Norvegiei. Nu a durat mult până când teoria lui Nansen s-a dovedit a fi corectă; nava de lemn a fost purtată sute de kilometri de către curenți.

În martie 1895, și-a dat seama că Fram nu era atât de aproape de pol cum prevăzuse și că se deplasa prea încet pentru a putea ajunge la Polul Nord într-un interval de timp adecvat. Astfel, el a luat decizia de a pleca cu un singur membru al echipajului, Hjalmar Johansen, și de a continua spre nord cu sănii trase de câini.

A fost nevoie să se construiască caiace la bordul navei, iar la 14 martie 1895, cei doi au debarcat de pe Fram și s-au aventurat pe un teritoriu neexplorat.

Pe lângă pericolul potențial de hipotermie sau de a fi atacați de un urs polar, bărbații se confruntau și cu riscul ca proviziile să se epuizeze pur și simplu înainte de a se întoarce.

Nansen și Johansen au călătorit 225 de kilometri în 23 de zile prin tundra înghețată. După ce au petrecut iarna într-o colibă rudimentară pe care au construit-o în Franz Josef Land, cei doi au plecat spre casă, în Norvegia, după o întâlnire extraordinară cu exploratorul britanic Frederick Jackson, chiar în mijlocul pustietății înghețate.

Între timp, Fram și restul echipajului au avut de îndurat o călătorie chinuitoare de trei ani prin ghețurile Oceanului Arctic. Nava s-a întors triumfător la Vardø în septembrie 1896.

Fridtjof Nansen și-a publicat relatările despre aventurile sale arctice în șase cărți. Explorările sale au dus la o bogăție imensă de noi cercetări, iar exploratorul era considerat cel mai mare expert în regiunile polare. Pe parcursul următorilor 15 ani, el a efectuat alte câteva călătorii de cercetare care au generat noi informații importante despre oceane.

Activitatea umanitară a lui Fridtjof Nansen

Explorările lui Nansen au fost întrerupte rapid la izbucnirea Primului Război Mondial din 1914. Bărbatul a condus Uniunea Norvegiană de Apărare. Deși Norvegia își declarase neutralitatea, aprovizionarea cu alimente a țării a fost amenințată de blocade pe măsură ce războiul continua.

Situația a devenit extrem de critică în 1917, după ce Statele Unite au intrat în război și au impus restricții comerciale severe, ceea ce l-a determinat pe Nansen să se deplaseze personal la Washington și să negocieze un acord pentru a permite aprovizionarea cu alimente vitale a Norvegiei.

După încheierea războiului, Nansen a fost numit președinte al Uniunii Norvegiene pentru Liga Națiunilor și a participat la Conferința de Pace de la Paris, unde a pledat cu tărie pentru recunoașterea drepturilor țărilor mai mici și mai puțin influente.

În 1920 a ajutat la repatrierea a aproape jumătate de milion de prizonieri de război la cererea Ligii, iar în 1921 a organizat aproape de unul singur eforturile de ajutorare a victimelor foametei din Rusia.

Unul dintre cele mai importante eforturi umanitare ale lui Nansen a fost crearea „Pașaportului Nansen”. În urma războiului și a Revoluției Ruse, au existat sute de mii de refugiați care nu aveau actele de identitate și documentele necesare pentru a emigra din cauza tulburărilor din țările lor de origine.

Fridtjof Nansen a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1922 pentru activitatea sa. Celebrul explorator arctic s-a stins din viață în urma unui atac de cord în 1930. Decesul său a fost marcat de omagii aduse din întreaga lume, toate acestea în semn de recunoștință a serviciilor umanitare extraordinare pe care le-a oferit.

Registration

Aici iti poti reseta parola