Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Adepții corectitudinii politice primesc ce satisfacție vor în SUA. Grațierea postumă a lui George Floyd
Articole online

Adepții corectitudinii politice primesc ce satisfacție vor în SUA. Grațierea postumă a lui George Floyd

Floyd a pledat vinovat şi a fost condamnat la 10 luni de detenţie într-o închisoare a statului.

Comisia pentru graţieri şi eliberări pe cauţiune a statului Texas a recomandat ca George Floyd, afro-americanul decedat sub genunchiul unui poliţist alb în timpul arestării sale la Minneapolis în mai 2020, să fie graţiat postum pentru condamnarea din 2004 într-un caz legat de droguri, a declarat procurorul districtual din comitatul Harris, transmite marţi Reuters.

Floyd, un afro-american de 46 de ani, a devenit simbolul mişcărilor de contestare a brutalităţii poliţiei şi a prejudecăţilor rasiale în sistemul de justiţie din Statele Unite.

Unanimitate

Comisia din Texas a aprobat, cu şapte voturi pentru şi niciunul împotrivă, să recomande graţierea, precizând că recomandarea îi va fi transmisă guvernatorului Greg Abbot pentru o decizie finală.

„Deplângem pierderea fostului locuitor al Houstonului George Floyd şi sperăm că familia sa va găsi consolare în decizia de luni a Comisiei pentru graţieri a statului Texas de a recomanda graţierea pentru condamnarea din 2004”, a declarat procurorul Kim Ogg într-un comunicat emis luni, cerându-i guvernatorului să dea curs recomandării comisiei.

În aprilie a fost depusă o cerere în numele lui George Floyd şi a familiei sale pentru graţiere postumă, invocându-se faptul că poliţistul care l-a arestat fabricase existenţa unor informatori secreţi pentru a-şi proba cazurile.

22 de ani şi jumătate de închisoare

Moartea lui Floyd, filmată de un trecător, a provocat o revoltă socială, tensiuni rasiale şi conflicte politice în Statele Unite, dar şi dincolo de graniţele acestora.

În iunie, un judecător l-a condamnat pe un fost poliţist din Minneapolis, Derek Chauvin, la 22 de ani şi jumătate de închisoare după ce un juriu l-a găsit vinovat de omor prin imprudenţă în cazul decesului lui Floyd.

Verdictul a fost considerat de propagandiștii corectitudinii politice o condamnare istorică a folosirii disproporţionate a forţei de către poliţişti împotriva afro-americanilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola