Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Primul atac kamikaze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Primul atac kamikaze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

kamikaze

Primul atac kamikaze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Această decizie de a folosi bombardiere sinucigașe împotriva flotei americane de la Leyte, o insulă din Filipine, s-a bazat pe eșecul angajamentelor navale și aeriene convenționale de a opri ofensiva americană. Căpitanul de marină japonez Motoharu Okamura a declarat:

„Cred cu tărie că singura modalitate de a înclina războiul în favoarea noastră este să recurgem la atacuri în picaj cu avioanele noastre…. Vor fi mai mult decât suficienți voluntari pentru această șansă de a ne salva țara”.

Prima forță kamikaze a fost, de fapt, compusă din 24 de piloți voluntari din Grupul aerian 201 al Marinei japoneze. Țintele erau portavioane de escortă americane; unul dintre ele, St. Lo, a fost lovit de un avion de vânătoare A6M Zero și scufundat în mai puțin de o oră, ucigând 100 de americani. Mai mult de 5.000 de piloți kamikaze au murit în bătălia din Golf – doborând 34 de nave.

Pentru raidurile lor kamikaze, japonezii au folosit atât avioane convenționale, cât și avioane special concepute, numite Ohka („floare de cireș”) de către japonezi, însă americanii le vedeau ca pe niște acte de disperare. Ohka era un avion propulsat de o rachetă care era transportat spre țintă atașat de bombardier.

În total, peste 1.321 de avioane japoneze și-au prăbușit avioanele în nave de război aliate în timpul războiului, eforturi disperate de a inversa avantajul tot mai mare al aliaților în Pacific. Deși aproximativ 3.000 de americani și britanici au murit din cauza acestor atacuri, pagubele produse nu au împiedicat capturarea de către aliați a Filipinelor, Iwo Jima și Okinawa.

Registration

Aici iti poti reseta parola