Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Forțele rusești au folosit drone kamikaze iraniene pentru a ataca un oraș de lângă Kiev, departe de linia frontului de război
Articole online

Forțele rusești au folosit drone kamikaze iraniene pentru a ataca un oraș de lângă Kiev, departe de linia frontului de război

drona

Forțele rusești au folosit drone kamikaze iraniene pentru a ataca un oraș de lângă Kiev, departe de linia frontului de război

Oleksiy Kuleba, șeful Administrației militare regionale din Kiev, a declarat pe Telegram că șase drone sinucigașe au explodat peste noapte în orașul Bila Tserkva, la aproximativ 80 de kilometri sud de capitala Ucrainei.

O persoană a fost rănită și infrastructura a fost avariată, a spus el, adăugând că echipele de salvare și de urgență lucrează pentru a evalua întreaga amploare a pagubelor.

„Îi rog pe locuitori să nu ignore semnalele de avertizare aeriană și regulile de siguranță”, a declarat Kuleba.

Statul Major General al Forțelor Armate din Ucraina a împărtășit într-o actualizare separată că armata a doborât alte șase drone iraniene.

Kuleba a identificat dronele folosite în atacul de miercuri ca fiind Shahed-136, care este un tip de muniție cu o rază de acțiune de aproape 1.500 de km.

Tipul acesta de armament de mici dimensiuni poate zbura precum niște vehicule aeriene obișnuite fără pilot și sunt pline de explozibili – sunt denumite uneori drone kamikaze sau drone sinucigașe.

Oleksii Krasov, un politician ucrainean, a distribuit pe rețelele de socializare un videoclip care ar arăta atacurile cu drone în Bila Tserkva.

Administrația Biden a declarat în iulie că Iranul se pregătea să trimită aceste drone Rusiei

Krasov a declarat că Iranul a furnizat Rusiei un „număr mare” de drone. Întrebat luni de un reporter câte drone fabricate în Iran folosește în prezent Rusia și dacă numărul acestora este de ordinul sutelor, un înalt oficial militar american a răspuns: „Nu, nu sunt”.

Armata ucraineană a confirmat anterior că trupele rusești au desfășurat pe câmpul de luptă dronele Shahed-136 de fabricație iraniană, afirmând chiar luna trecută că a doborât una pentru prima dată.

În august, dronele iraniene Shahed și Mohajer au sosit, pentru ca apoi să fie blocate de probleme tehnice. Oficialii americani au declarat că vânătoarea de arme a Rusiei în țări precum Iranul este un semn clar că forțele președintelui Vladimir Putin suferă pe câmpul de luptă.

Atacul de miercuri din Bila Tserkva este totuși notabil, deoarece orașul este atât de departe de locul unde se desfășoară luptele, iar atacurile din apropierea Kievului au devenit din ce în ce mai rare.

De când forțele rusești s-au retras din regiunea Kiev în primăvară, după ce nu au reușit să captureze capitala Ucrainei, ostilitățile au rămas în cea mai mare parte centrate în estul și sudul Ucrainei.

Acolo, forțele ucrainene sunt în curs de a organiza diverse contraofensive atât pe frontul estic, cât și pe cel sudic, unde mii de kilometri pătrați de teritoriu au fost eliberați de sub ocupația rusă.

„Forțele ucrainene au continuat să înregistreze progrese în regiunea Harkov, dar și mai la sud, în jurul Khersonului”, a declarat marți secretarul adjunct al apărării, Laura Cooper, în fața presei. „Contraofensiva ucraineană din Kherson a făcut progrese semnificative în ultimele 24 de ore, iar forțele ucrainene continuă să elibereze sate pe măsură ce avansează”.

Registration

Aici iti poti reseta parola