Evenimentul Istoric > Articole online > Pictorul Nicolae Grigorescu zugrăvește intrarea lui Cuza-Vodă în Focșani după unire
Articole online

Pictorul Nicolae Grigorescu zugrăvește intrarea lui Cuza-Vodă în Focșani după unire

După ce a fost ales domn şi în Muntenia, Cuza a pornit spre Bucureşti, ajungând pe 5 februarie 1859 la Focşani. Mii de oameni l-au întâmpinat în drumul dinspre Mărăşeşti, pe unde venea de la Iaşi.

Pe uliţe şi în faţa curţii boierilor Dăscălescu, unde avea să poposească, s-au înălţat patru arcuri de triumf, împodobite cu verdeaţă şi înfăşurate în pânză tricoloră.

Am văzut bătrâni care plângeau

“Ne vine vestea că s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg.

Atunci am vazut eu ce va să zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Îşi ieşeau oamenii în drum cu oala plină cu vin; care cum se întâlneau luau vorba de Cuza, de unire, se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului.

Şi era un ger de crăpau pietrele. Da’ unde mai stă cineva în casă? Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie…”, îi povestea Nicolae Grigorescu lui Alexandru Vlahuţă.

A ridicat gărzile de la hotarul dintre români

“La apariţia Domnului, lumea a isbucnit în urale, două muzici militare, una din Iaşi şi alta din Bucureşti, precum şi tarafe de lăutari, cântau Hora Unirii şi un imn al vremii, «Timpuri de Mărire».

Valuri de flori s-au revărsat în calea Domnului, care s-a scoborât din diligenţă.

Ajungând la hotar, Domnitorul s-a oprit şi a chemat la el pe cei doi soldaţi care făceau de strajă: un moldovean şi un muntean. Le-a spus că sunt fraţi şi i-a pus să se îmbrăţişeze.

Apoi a dat poruncă ca fiecare să meargă la cazarma lui şi să comunice comandirilor că de azi înainte şi pe vecii vecilor, Domnitorul Principatelor Unite a ridicat gărzile de la hotarul dintre români, de la Focşani.

De aici, însoţit de notabilitaţile oraşului şi de mulţimea de oameni, Cuza a mers până în centrul oraşului, unde au jucat cu toţii Hora Unirii.

Noaptea, Domnitorul a fost găzduit de boierii Dăscăleşti, unde a doua zi a primit în audienţă multă lume, se zice şi pe Moş Ion Roată”, consemnează I.M. Dimitrescu în cartea “Însemnări cu privire la oraşul Focşani”.

850 de felinare

Pentru a-l primi cum se cuvine pe Cuza, focșănenii nu s-au zgârcit. 850 de felinare improvizate în grabă, 150 ceaune şi 650 ulcele de tuci cu smoală, 30 de vedre de păcură şi 60 ocale de seu erau aşezate pe uliţele Focșaniului pentru a lumina oraşul.

S-au ridicat mai multe piramide, acoperite cu frunze de brad şi pe care ardeau lumânări şi felinare.

După condica de cheltuieli, municipalitatea a folosit 6630 lei şi 32 parale, din care numai pentru artificii 1354 lei şi 20 parale.

În toate casele s-au arborat steaguri, s-au împodobit porţile și ferestrele cu verdeaţă, iar toată noaptea au ars lumânările.

Registration

Aici iti poti reseta parola