Descoperire de senzație într-o peșteră din Maroc
Paleontologii au descoperit aproximativ treizeci de scoici, inclusiv coliere și brățări. E sigur că au fost folosite ca podoabe pentru că au găuri și au fost colorate cu ocru roșu. Podoabele au fost găsite în peștera Bizmoune, nu departe de stațiunea litorală Essaouira (sud-vest). Potrivit ministrului marocan al Culturii, aceste bijuterii vor oferi specialiștilor informații prețioase despre „primele civilizații” umane.
Abdeljalil Bouzouggar, profesor al Institutului Național de Științe de Arheologie și Patrimoniu (INSAP) e de părere că aceste coliere și brățări din scoici „sunt cele mai vechi obiecte de podoabă din lume”,
Descoperirea de la peștera Bizmoune a fost făcută de o echipă internațională formată din experși de la Rabat, Universitatea din Arizona (Tucson, Statele Unite) și Laboratorul Mediteranean de Preistorie Europa Africa (CNRS și Universitatea din Aix-Marseille). Este o „descoperire majoră pentru Maroc și pentru umanitate”, a declarat și ministrul marocan al Culturii, Mohamed Mehdi Bensaid.
Scoicile, dovada că exista un limbaj încă de atunci?
Abdeljalil Bouzouggar, profesor al Institutului Național de Științe de Arheologie și Patrimoniu susține că scoicile au servit ca instrument de comunicare. „Este prima dată când oamenii își foloseau corpul pentru a comunica între ei sau cu membrii altor grupuri, mai mult sau mai puțin îndepărtate de locul lor de origine”.
Potrivit lui Bouzouggar, acești oameni au adunat scoicile de pe plaje, iar coincidența este tulburătoare. „Există o mulțime de specii de crustacee, dar ei s-au dus să caute aceleași specii și aici, în Maroc, și în Algeria într-un sit datat cu 35 000 de ani în nurmă, în Africa de Sud într-un sit de acum 75,000 de ani sau în Israel”, notează profesorul de la Institutului Național de Științe de Arheologie și Patrimoniu.
Explicația dată de Bouzouggar este „că acești oameni au împărtășit ceva unii cu alții”. E posibil să fi fost o limbă. „Sunt obiecte simbolice, iar simbolurile, spre deosebire de instrumente, pot fi transmis doar cu ajutorul unei limbi”, susține cercetătorul, care a amintit că Marocul a fost locul unde „unul dintre cei mai vechi Homo Sapiens”, făcând referire la situl datat cu 315.000 de ani în urmă descoperit în 2017 la Jebel Irhoud de echipa cercetătorului francez Jean-Jacques Hublin, notează Le Figaro.