Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima întâlnire a vulpii deșertului cu forțele americane
Articole online

Prima întâlnire a vulpii deșertului cu forțele americane

rommel

Prima întâlnire a vulpii deșertului cu forțele americane

În 1942, soldații americani s-au alăturat Operațiunii Torch, campania de cucerire a Tunisiei. Dar nu au lucrat bine cu omologii lor britanici, care îi considerau neexperimentați și dezorganizați.

Americanii îi considerau pe britanici snobi și distanți. Acest amestec de „ulei și apă” nu a făcut din ei niște camarazi eficienți și puternici la început. Cu toate acestea, ambele tabere au fost unite într-un singur punct: Rommel era un inamic formidabil.

În 1943, Rommel a decis să cucerească pasul Kasserine, în Munții Atlas din vestul Tunisiei. El dorea să spargă apărarea aliaților și să le captureze liniile de aprovizionare.

Dar Rommel s-a confruntat și cu probleme interpersonale, în primul rând cu colegul său, generalul-colonel Jurgen von Arnim, care nu voia să angajeze suficiente trupe. Colonelul dorea ca Rommel să trimită oamenii în altă parte, dar Rommel era hotărât să captureze Pasul.

În cele din urmă, soldații italieni au sosit pentru a se alătura oamenilor lui Rommel. În același timp, trupele britanice s-au alăturat Forței Stark. În cele din urmă, Rommel a reușit să pătrundă, iar Aliații s-au retras la Thala, un oraș crucial pe care nu-și puteau permite să-l piardă.

Forța Stark a continuat lupta în Pasul Kasserine și în jurul acestuia, în timp ce forțele britanice s-au adăpostit pentru a apăra orașul. Strategia Aliaților de a alinia marginile drumurilor din Thala a funcționat, oferindu-le britanicilor timpul necesar pentru a se regrupa.

Pe 22 februarie, Aliații au lovit trupele germane și italiene cu artileria și le-au distrus blindajele și sistemele de comunicații. Înaintarea lor a fost oprită.

Tancurile Panzer germane au fost forțate să se retragă

Rommel a înțeles că obiectivul său de a prelua controlul trecătorii Kasserine era acum imposibil. Deși unii dintre ofițerii săi nu au fost de acord, la 23 februarie, a ordonat retragerea completă din zonă.

Pe măsură ce oamenii săi se retrăgeau, au fost loviți de un baraj de artilerie aliată până când această locație cheie a revenit ferm în mâinile britanicilor și americanilor. Germanii reușiseră momentan să treacă prin trecătoare, dar nu și-au atins obiectivul de a sparge apărarea aliată și de a prelua provizii.

Deși Rommel a încercat să mai cucerească o dată Pasul în martie, și această încercare a eșuat. Hitler l-a învinuit pe Rommel pentru aceste eșecuri și l-a retras complet din campania din Africa de Nord.

Pasul Kasserine i-a învățat pe americani câteva lecții vitale: au intrat în luptă ca soldați neexperimentați și au plecat de acolo cu cunoștințe de teren și o pregătire vitală. De fapt, americanii au fost căliți de haosul de la Pasul Kasserine.

Dacă Rommel nu s-ar fi retras, ce s-ar fi întâmplat de-a lungul acelor dealuri și culmi? După acest aproape dezastru, forțele americane au suferit schimbări ample, de la antrenamentul fizic al soldaților până la echipamentul folosit pe anumite câmpuri de luptă.

Lipsa de experiență a soldaților americani, împreună cu planificarea deficitară a ofițerilor lor, i-a costat un număr enorm de vieți în această campanie.

Cu toate acestea, americanii nu au uitat niciodată lecțiile din Africa de Nord pentru tot restul războiului. Acestea i-au ajutat să înfrunte puterile Axei pe alte fronturi și, în cele din urmă, să le învingă.

Registration

Aici iti poti reseta parola