Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima confruntare pe pământ european între trupele britanice și cele germane după aproape de 100 de ani de la Waterloo. Bătălia de la Mons
Articole online

Prima confruntare pe pământ european între trupele britanice și cele germane după aproape de 100 de ani de la Waterloo. Bătălia de la Mons

batalia de la mons

23 august 1914: Bătălia de la Mons

Bătălia de la Mons a fost ultima dintre cele patru „Bătălii ale frontierelor” care au avut loc în tot atâtea zile pe Frontul de Vest între forțele aliate și cele germane în prima lună a Primului Război Mondial. Primele trei – în Lorena, Ardenne și Charleroi – au implicat forțele franceze sub comanda centrală a generalului Joseph Joffre. BEF-ul francez fusese inițial programat să ajute Armata a 5-a franceză, comandată de generalul Charles Lanrezac, în încercarea de a străpunge centrul liniilor germane care înaintau. Cu toate acestea, un start întârziat și relațiile proaste dintre French și Lanrezac au făcut ca Armata a 5-a și BEF să ducă bătălii separate împotriva germanilor care înaintau, la Charleroi și Mons.

În dimineața zilei de 23 august, la ora nouă, tunurile germane au deschis focul asupra pozițiilor britanice de la Mons, concentrându-se asupra punctului cel mai nordic al canalului. Deși Von Kluck și Armata 1 se bucurau de o superioritate numerică de doi la unu, nu au folosit-o în mod eficient, iar regimentele britanice din zona de proeminență au rezistat admirabil la șase ore de bombardamente și asalturi de infanterie. Decizia lui Lanrezac, la sfârșitul zilei, de a ordona o retragere generală a Armatei a 5-a franceze la Charleroi a lăsat BEF în pericol de a fi învăluită de germani și s-a luat decizia de a retrage trupele cât mai curând posibil. Până la încheierea bătăliei, după nouă ore, aproximativ 35.000 de soldați britanici fuseseră implicați, cu un total de 1.600 de victime.

Astfel, prima zi de luptă britanică în Primul Război Mondial s-a încheiat cu o retragere și o dezamăgire amară, deși fermitatea BEF a întârziat cu o zi înaintarea lui Von Kluck. Cu toate acestea, la câteva săptămâni după bătălie, imaginația publică britanică a ridicat Mons la statutul de mit și pe cei care au murit la rang de eroi, până când, retrospectiv, înfrângerea britanică a ajuns să pară mai degrabă o victorie.

Cea mai răspândită legendă a fost cea a „Îngerului de la Mons”, care a apărut pe câmpul de luptă purtând o sabie în flăcări și a înfruntat înaintarea germanilor, împiedicându-le înaintarea. În realitate, victoria în cele patru Bătălii de la Frontieră le-a insuflat germanilor un sentiment de încredere extraordinar, deoarece și-au continuat înaintarea necruțătoare prin Belgia în nordul Franței – controlând în cele din urmă puterea industrială a ambelor națiuni, inclusiv cărbunele, minereul de fier, fabricile, căile ferate și râurile -, iar Aliații s-au grăbit să își pregătească apărarea.

Registration

Aici iti poti reseta parola