Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima bătălie de la Ypres: „Cursa spre mare”
Articole online

Prima bătălie de la Ypres: „Cursa spre mare”

Ypres

Prima bătălie de la Ypres: „Cursa spre mare”

După ce avansul german prin Belgia și estul Franței a fost redus de o victorie decisivă a Aliaților în Bătălia de la Marna de la sfârșitul lunii septembrie 1914, a început așa-numita „Cursă spre mare”, în care fiecare armată a încercat să o flancheze pe cealaltă în drumul său spre nord, construind în grabă fortificații de tranșee pe măsură ce înaintau. Cursa s-a încheiat la mijlocul lunii octombrie la Ypres, vechiul oraș flamand cu fortificațiile sale care păzeau porturile Canalului Mânecii și accesul la Marea Nordului.

După ce germanii au cucerit orașul belgian Anvers la începutul lunii octombrie, forțele belgiene rămase în Anvers, împreună cu trupele Forței Expediționare Britanice (BEF), comandate de Sir John French, s-au retras la Ypres, ajungând în oraș între 8 și 19 octombrie pentru a întări apărarea belgiană și franceză de acolo. Între timp, germanii se pregăteau să lanseze prima fază a unei ofensive menite să rupă liniile aliate și să captureze Ypres și alte porturi de pe Canalul Mânecii, controlând astfel ieșirile la Marea Nordului.

La 19 octombrie, a început o perioadă prelungită de lupte crâncene, deoarece germanii și-au deschis ofensiva din Flandra, iar Aliații au rezistat cu fermitate, căutând în același timp propriile șanse de a trece la atac ori de câte ori era posibil. Luptele au continuat, cu pierderi grele de ambele părți, până la 22 noiembrie, când sosirea vremii de iarnă a forțat oprirea bătăliei. Zona dintre pozițiile stabilite de ambele tabere în această perioadă – de la Ypres, de partea britanică, până la Menin și Roulers, de partea germană – a devenit cunoscută sub numele de Salientul Ypres, o regiune care, în decursul următorilor ani, va fi martora unora dintre cele mai acerbe și brutale lupte din război.

Belgia

Registration

Aici iti poti reseta parola