Previziuni sumbre în cazul unei invazii a Taiwanului: „Ar ruina economia globală mai rău decât prăbușirea bursei din 1929”
Beijingul continuă să privească guvernul democratic al insulei ca pe o provocare la adresa regimului său autoritar și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a obține ceea ce dorește. În octombrie, secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că această țară ar putea lua măsuri de anexare a Taiwanului „mult mai rapid” decât se credea anterior, potrivit Insider.
Indiferent dacă va fi în 2030, 2027, 2025 sau chiar anul acesta, experții spun că acest lucru ar putea provoca ravagii în economia globală și ar putea avea un efect devastator asupra armatelor implicate.
SUA, care a înarmat Taiwanul cu orice, de la sisteme de apărare aeriană la rachete anti-navă și avioane de luptă, nu este obligată să intervină în cazul în care China invadează Taiwanul. Însă președintele Joe Biden s-a desprins de ambiguitatea strategică și a declarat că SUA ar veni în apărarea insulei dacă China ar invada-o. Aceasta înseamnă că, dacă o luptă izbucnește în legătură cu Taiwanul, lucrurile ar putea deveni complicate în scurt timp.
Jocurile de război spun că probabil China pierde, dar nimeni nu câștigă
Beijingul și-a „intensificat” în mod vizibil presiunile militare, diplomatice și politice împotriva Taiwanului și și-a sporit „acțiunile provocatoare și destabilizatoare”, a scris Departamentul american al Apărării într-un raport din 2022 privind armata chineză.
Armata Populară Chineză de Eliberare petrece mai mult timp efectuând exerciții axate pe capturarea insulelor prin forță și zboară cu mai multe bombardiere, avioane de luptă și alte aeronave în apropierea Taiwanului, a raportat Pentagonul.
Deși acțiunile Chinei au stârnit temeri legate de un posibil atac chinezesc, armata americană evaluează că o invazie a Taiwanului s-ar dovedi extrem de dificilă pentru armata chineză. Aceasta ar invita probabil intervenția altor armate, ar suprasolicita Armata Populară Chineză de Eliberare și ar crea riscuri politice și militare pentru liderul chinez Xi Jinping și Partidul Comunist Chinez aflat la putere.
Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale a desfășurat recent jocuri de război în care a analizat modul în care s-ar putea desfășura o invazie chineză pe scară largă a Taiwanului, iar rezultatele au fost sumbre pentru China, dar și pentru toți ceilalți implicați.
Forțele americane și japoneze, presupunând că ar veni în ajutorul insulei, ar fi probabil capabile să elimine flota amfibie a Chinei, dar cu costuri enorme.
Taiwanul ar rămâne probabil necucerit, dar puternic afectat, a concluzionat CSIS. De exemplu, insula ar avea dificultăți în menținerea serviciilor de bază și a electricității, iar armata sa ar fi diminuată semnificativ. China, pe de altă parte, ar rămâne cu zeci de mii de soldați uciși, răniți sau capturați, cu o flotă în ruină totală și cu o forță amfibie distrusă.
Impactul asupra economiei globale
Privind această situație din punct de vedere economic, o invazie chineză în Taiwan ar putea însemna pierderi de mii de miliarde de dolari și o recesiune globală gravă. În Taiwan se află TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume. Având în vedere că nicio altă companie nu produce cipuri atât de avansate într-un volum atât de mare, un conflict ar putea însemna că producția de orice, de la mașini la iPhone-uri, s-ar putea opri.
„Dacă China ar invada Taiwanul, acesta ar fi cel mai mare impact pe care l-am văzut asupra economiei globale – posibil vreodată”, a declarat anterior Glenn O’Donnell, vicepreședinte și director de cercetare la Forrester, pentru Insider. „Acest lucru ar putea fi mai periculos decât 1929”.
În timp ce întreprinderile americane pot lua unele măsuri pentru a-și reduce dependența de fabricarea cipurilor din Taiwan, inclusiv consolidarea stocurilor de cipuri și diversificarea lanțurilor de aprovizionare, este puțin probabil ca acest lucru să atenueze întregul risc al unei crize din Taiwan.
Dacă SUA și aliații săi, de exemplu, ar impune sancțiuni semnificative asupra importurilor chinezești în urma unei invazii, ar putea exista un „impact uriaș asupra consumatorilor americani și a economiei americane în general”, a declarat pentru Insider William Alan Reinsch, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank de securitate națională.
În timp ce SUA și aliații săi au impus sancțiuni puternice împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina, „ar fi mult mai provocator în contextul Chinei”, a spus Rasser, „doar din cauza interdependențelor economice care există” între cele două țări.
În cazul unei invazii, s-a speculat că SUA ar lua în considerare evacuarea inginerilor de la TSMC – sau chiar distrugerea instalațiilor companiei – pentru a împiedica China să aibă acces exclusiv la producția de cipuri a TSMC.
Dar Chen Ming-tong, directorul general al Biroului de Securitate Națională din Taiwan, a declarat în octombrie că aceste măsuri nu ar fi necesare. SUA și alte țări ar putea pur și simplu să taie accesul TSMC la lanțurile de aprovizionare de care are nevoie pentru a menține producția în funcțiune, a spus el, ceea ce ar duce la o situație în care „TSMC nu ar avea cum să își continue producția”.
Potențialele consecințe economice ale unei invazii atât pentru China, cât și pentru restul lumii, precum și posibilitatea ca țara vecină să piardă accesul la semiconductorii TSMC ar putea servi la descurajarea unei invazii pe termen scurt.