Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un ceas unic al lui Picasso, scos la licitație
Articole online

Un ceas unic al lui Picasso, scos la licitație

Pablo Picasso (1881-1973) este unul dintre pictorii cei mai căutați pe piața de artă. În 2020, mai bine de 3.000 de opere ale maestrului spaniol au fost vândute la licitație, pentru o valoare depășind 100 de milioane de euro.

Pe 20 mai, casa Bonhams va scoate însă o altfel de operă de artă legată de Picasso: este vorba de un ceas elvețian din anii 1960, creat special pentru artist și pe care acesta l-a purtat cu plăcere, scrie Le Point.

Prețul estimat: 12.000-18.000 de euro.

Fără a fi un colecționar avizat – spre deosebire de artistul american Andy Warhol, care făcuse un adevărat fetiș din ceasul său Tank, creat de Cartier – Picasso avea o anumită afecțiune pentru aceste obiecte frumoase.

Pictorul deținea o colecție – mică, dar elegantă – de ceasuri brățară.

Piesele sunt vizibile la mâna sa în diverse fotografii. Astfel, în 1954, Yousuf Karsh îl imortalizează pe Picasso purtând un Jaeger-Le Coultre Triple Date Moonphase din anii 1940.

În 1960, Eddy Novarro îl fotografiază pe Picasso cu pene de indian în cap, oferite de Gary Cooper, și afișând un Rolex GMT-Master.

În fine, alte fotografii îl arată pe artist cu un Patek Philippe de aur Triple Date Moonphase din anii 1960.

Pentru moment, nici unul dintre aceste ceasuri nu a apărut pe piața de artă și nimeni nu știe unde se găsesc.

Ceasul vândut de Bonhams pe 20 mai, din oțel cu remontoar manual a fost fabricat în 1960 de discretul orologier elvețian Michael Z. Berger.

Realizat pe comandă specială, ceasul are în loc de cifre cele douăsprezece litere ale lui Pablo Picasso.

Registration

Aici iti poti reseta parola