Voturile fac parte din procedura de destituire a şefului Administraţiei americane, acuzat de abuz de putere și obstrucționarea Congresului.
Pragul a fost depăşit când 216 aleşi au aprobat capătul de acuzare pentru abuz de putere împotriva miliardarului republican ajuns preşedinte.
Zece ore de dezbateri
După mai bine de zece ore de dezbateri, majoritatea aleșilor americani au decis adoptarea celor două articole prin care președintele Donald Trump este pus sub acuzare, prin care este deschisă calea către destituirea lui, care urmează a fi confirmată în urma votului care va fi dat în luna ianuarie de Senat, dominat însă de republicani.
Donald Trump s-ar fi folosit de funcția lui pentru a-l convinge pe șeful statului din Ucraina să îl ancheteze pe Joe Biden, posibil contracandidat la alegerile de anul viitor pentru Casa Albă.
Donald Trump susține că este nevinovat, acuză o farsă, o vânătoare de vrăjitoare și îi acuză de democrați că încearcă o lovitură de stat.
Procedura de destituire nu e o premieră în SUA
În istoria Statelor Unite ale Americii, Donald Trump nu este primul preşedinte american care este vizat de o procedură de destituire, denumită „impeachement”.
Alţi trei preşedinţi au devenit ţintele unei astfel de acţiuni înaintea lui Trump, scrie rtbf.com.
Toate precedentele s-au desfăşurat la Washington, Capitol Hill, unde este sediul Congresului, Camera şi Senatul.
Andrew Johnson
Prima dintre ele datează din 1868, de la încheierea războiului de secesiune. Ea l-a vizat pe Andrew Johnson. Un democrat sudist ales de Abraham Lincoln ca vicepreşedinte pentru a recimenta naţiunea.
Dar în aprilie 1865 Abraham Lincoln este asasinat, iar noul preşedinte dezamăgeşte. Considerat prea slab, Andrew Johnson este pus sub acuzare, dar în cele din urmă dezvinovăţit de Senat.
Richard Nixon
După un secol, în 1974, Richard Nixon, republican, vine la rând pentru a face faţă unei proceduri de destituire din cauza unui uriaş scandal, Watergate.
Richard Nixon era acuzat de obstrucţionarea justiţiei şi de abuz de putere, în cadrul scandalului Watergate, de la numele sediului Partidului Democrat din Washington, spionat de preşedintele republican. Scandalul a izbucnit după o serie de dezvăluiri făcute de doi jurnalişti de la Washington Post.
Ancheta îi era fatală, dar el a luat-o înaintea procesului de la Senat. Ştiind că va fi destituit, Nixon a preferat să evite ruşinea şi a demisionat înainte.
Bill Clinton
A venit apoi rândul lui Bill Clinton, preşedinte democrat, în 1998. Clinton a avut o aventură la Casa Albă cu o stagiară, Monica Lewinsky.
A fost deschisă o anchetă şi, la insistenţa procurorului, Clinton a fost prins că minte sub jurământ.
A treia procedură de „impeachment” este declanşată la 8 octombrie 1998, Bill Clinton fiind acuzat că a negat, sub jurământ, că a avut relaţii sexuale cu Monica Lewinsky, stagiară între 1995 şi 1997.
Camera Reprezentanţilor a votat deschiderea unei anchete privind rolul preşedintelui democrat în scandalul Lewinsky, denumit şi „Monicagate”, de la prenumele stagiarei.
Punerea sub acuzare a fost votată la 19 decembrie. Conform Constituţiei, procesul preşedintelui urma să înceapă în Senat în ianuarie 1999, dar procedura de acuzare nu a obţinut majoritatea de două treimi dintre voturile senatorilor.
Bill Clinton a fost achitat la 12 februarie 1999. A rămas la putere până la sfârşitul mandatului, în 2001.
În concluzie, până acum nu a reuşit în mod real niciuna dintre procedurile de destituire.