„Preşedintele Iohannis a obţinut al doilea mandat sprijinit de PNL. Şi în primul mandat, am povestit că eu m-am retras din candidatura la preşedinţia PNL ca să fie Klaus Iohannis preşedintele PNL, ca să aibă poziţia de candidat la Preşedinţia României.
Decizia mea de retragerea a fost un sacrificiu personal, mă alegeam probabil preşedintele PNL, după eşecul USL şi după demisia lui Crin Antonescu, mă alegeam cu aplauze, nu cu voturi.
Am renunţat la poziţia de preşedinte al PNL pentru că am considerat că trebuie să alegem în funcţia de preşedinte al PNL un membru PNL care să aibă şanse maxime să câştige Preşedinţia României şi s-a dovedit o alegere extrem de potrivită.
Klaus Iohannis a fost ales preşedintele PNL şi a câştigat alegerile prezidenţiale din 2014.
În 2019 l-am susţinut cu toată forţa, PNL l-a sprijinit.
Preşedintele Iohannis este la al doilea mandat, cred că PNL şi-a onorat toate angajamentele în legătură cu preşedintele României şi cred că este extrem de important ce se întâmplă în continuare cu PNL. (…)
Cred că inclusiv preşedintele Iohannis trebuie să se gândească la soarta PNL”, a spus Orban la Realitatea Plus.
Ciuca miștourilor
El a adăugat că soarta PNL nu poate fi aceea de a fi „sub asediu” din cauza faptului că un reprezentant al partidului, aflat în funcţia de premier, „nu a avut curajul să comunice public”, nici măcar preşedintelui, nişte puncte din biografie.
„Şi ajungem acum ciuca miştourilor. Nu vreau să vă spun că aproape mi-e frică să deschid internetul, pentru că există un izvor nesecat de glume şi de batjocură.
Nu mai vorbesc de atacurile sistematice pe care le înregistrăm împotriva PNL nu neapărat pentru cum se guvernează, ci din cauza unei situaţii în care premierul nu ştie să trateze o astfel de situaţie.
Politica are o dimensiune morală profundă.
În politică, atunci când eşti confruntat cu astfel de situaţii şi mai ales când deţii o funcţie atât de importantă, nu poţi să fii evaziv, nu poţi să fii arogant, nu poţi să fugi de întrebări.
Trebuie să dai explicaţii, pentru că altfel orice semn de întrebare care rămâne va genera cercetări ulterioare şi presiune ulterioară asupra ta ca om public”, a afirmat Orban, citat de Agerpres.
Ludovic Orban a mai declarat luni că dezvăluirile de săptămâna trecută legate de premier au provocat o pierdere masivă de încredere în Florin Cîţu, dar şi în PNL.
„În ceea ce mă priveşte, sunt foarte îngrijorat. Florin Cîţu nu este orice membru al PNL, este prim-ministrul care a fost susţinut de PNL, orice face Florin Cîţu, bun sau rău, face bine PNL sau face rău PNL.
Ce s-a întâmplat săptămâna trecută a provocat o pierdere masivă de încredere în premierul Cîţu şi, din păcate, şi în PNL.
Mie mi se rupe inima să văd cum munca noastră de patru ani de zile, din 2017, a unor liberali de bună-credinţă, care practic au reuşit să reclădească încrederea în PNL, să redea gustul victoriei membrilor PNL şi care a adus PNL în situaţia de a câştiga trei rânduri de alegeri şi de a deveni principalul partid de guvernământ, este pusă în umbră de nişte dezvăluiri care în mod normal ar fi trebuit să apară mai demult.
Toate acestea pun sub semnul întrebării credibilitatea şi moralitatea premierului care reprezintă PNL”, a spus Orban la Realitatea Plus.
El a adăugat că premierul Florin Cîţu a omis să informeze opinia publică în legătură cu evenimentele care au avut loc în Statele Unite ale Americii.
„Ceea ce a deranjat cel mai mult este că Florin Cîţu a omis să informeze opinia publică.
Când ajungi în astfel de funcţii, deja de la lider de grup la Senat, ministru de Finanţe, premier, nu ai voie ca în discuţiile cu partenerul tău, cu preşedintele Iohannis, care poartă răspunderea nominalizării premierului, (…) era de 10 ori mai simplu dacă el povestea.
Şi în al doilea rând – stilul ăsta evaziv, chiar arogant, de a răspunde la nişte întrebări.
Era mult mai simplu dacă îşi cerea scuze pentru că a crezut în sinea sa că nu era foarte important, poate că i-a fost un pic ruşine, să spună de episodul ăsta.
Şi la asta cu creditul, el trebuie să răspundă la întrebare, este adevărat ce scrie acolo, că tu ai cheltuit de pe card suma cutare şi întrebarea care trebuie să i se pună este tocmai dacă a plătit banii înapoi sau dacă nu i-a plătit, nu că judecătorul nu a judecat speţa”, a afirmat Orban.
Orban a mai spus că Florin Cîţu s-a înscris în partid în 2016 şi că a fost susţinut pentru a candida pe listele de la Senat în Bucureşti de Alina Gorghiu.
„Domnul Cîţu s-a înscris în PNL în octombrie sau noiembrie 2016 şi a fost susţinut pe listele de candidaţi la Senat în Bucureşti, în alegerile din decembrie 2016, propus de Alina Gorghiu, probabil de Isar, prietenul domnului Cîţu şi, practic, pus pe listele de Bucureşti în 2016. (…)
Eu în 2016 m-am retras din viaţa politică, nu am candidat”, a spus Orban la Realitatea Plus.