Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Președintele Ford supraviețuiește celei de-a doua tentative de asasinat
Articole online

Președintele Ford supraviețuiește celei de-a doua tentative de asasinat

gerald ford

Președintele Ford supraviețuiește celei de-a doua tentative de asasinat

Atentatul împotriva președintelui a avut loc la numai 17 zile după ce o altă femeie a încercat să-l asasineze pe Ford în timp ce acesta se îndrepta să țină un discurs în fața legislativului californian din Sacramento.

Tentativa lui Moore a fost zădărnicită de un trecător, Oliver Sipple, care a apucat-o instinctiv de braț pe Moore când aceasta a ridicat arma. Ea a reușit să tragă un singur foc de armă, dar acesta nu și-a găsit ținta. Agenții Secret Service l-au urcat rapid pe Ford într-un vehicul care îl aștepta și l-au dus în siguranță.

La 5 septembrie 1975, în Sacramento, California, o femeie pe nume Lynette „Squeaky” Fromme a încercat, de asemenea, să îl împuște pe Ford. Fromme, o adeptă a lui Charles Manson, dependentă de droguri, și Moore, un fost informator și contabil al FBI, instabil mintal, care a căzut în politica revoluționară marginală, l-au vizat pe Ford ca simbol al urii lor față de clasa politică.

Moore a fost închis în aceeași închisoare din Virginia de Vest ca și Fromme. Fromme a evadat din închisoare în 1979, dar a fost prins și transferat într-o instituție de securitate superioară. Moore a evadat în 1989, dar s-a predat două zile mai târziu și, la fel ca Fromme, a fost transferată într-un penitenciar de mai mare siguranță. La 31 decembrie 2007, Moore a fost eliberată condiționat.

Sipple a primit o scrisoare scrisă de mulțumire din partea lui Ford. Ulterior, unii critici au afirmat că, inițial, Casa Albă a ezitat să-i mulțumească public lui Sipple, un fost pușcaș marin și veteran din Vietnam, pentru că era homosexual.

Registration

Aici iti poti reseta parola