Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ford îl grațiază pe Nixon
Articole online

Ford îl grațiază pe Nixon

Ford

Ford îl grațiază pe Nixon

Scandalul Watergate a izbucnit după ce s-a dezvăluit că Nixon și consilierii săi s-au implicat în activități ilegale în timpul campaniei sale de realegere – și apoi au încercat să ascundă dovezile de încălcare a legii. În timp ce în Congres se desfășurau proceduri de punere sub acuzare împotriva sa, Nixon a cedat presiunii publice și a devenit primul președinte american care a demisionat.

La 9 august, la prânz, Nixon și-a încheiat oficial mandatul, plecând cu familia sa cu un elicopter de pe peluza Casei Albe. Câteva minute mai târziu, vicepreședintele Gerald R. Ford a depus jurământul în calitate de al 38-lea președinte al Statelor Unite în Sala de Est a Casei Albe. După ce a depus jurământul, președintele Ford s-a adresat națiunii într-o alocuțiune televizată, declarând:

„Dragi compatrioți americani, lungul nostru coșmar național s-a încheiat”.

Ford, primul președinte care a ajuns în funcție prin numire și care nu a fost reales, îl înlocuise pe Spiro Agnew în funcția de vicepreședinte cu doar opt luni înainte. Într-un scandal politic independent de neregulile comise de administrația Nixon în afacerea Watergate, Agnew fusese forțat să demisioneze în dizgrație după ce fusese acuzat de evaziune fiscală și corupție politică. La exact o lună după ce Nixon și-a anunțat demisia, Ford i-a acordat fostului președinte o grațiere „completă, liberă și absolută” pentru orice infracțiune comisă în timpul mandatului. Grațierea a fost condamnată pe scară largă la vremea respectivă.

Decenii mai târziu, Fundația Bibliotecii John F. Kennedy a acordat premiul „Profilul curajului” din 2001 lui Gerald Ford pentru grațierea lui Nixon în 1974. Prin grațierea lui Nixon, a declarat fundația, Ford a pus dragostea de țară înaintea propriului viitor politic și a pus capăt la controversata afacere Watergate.

Ford a părăsit politica după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 1976 în fața democratului Jimmy Carter. Ford a murit la 26 decembrie 2006, la vârsta de 93 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola