Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Exclusiv: Fostul oficial de top al FBI implicat în ancheta Trump-Rusia, cercetat de procurorii federali pentru propriile sale legături cu Rusia
Articole online

Exclusiv: Fostul oficial de top al FBI implicat în ancheta Trump-Rusia, cercetat de procurorii federali pentru propriile sale legături cu Rusia

Trump

Exclusiv: Fostul oficial de top al FBI implicat în ancheta Trump-Rusia, cercetat de procurorii federali pentru propriile sale legături cu Rusia

La sfârșitul anului trecut, potrivit unor documente judiciare interne obținute de Insider, procurorii americani au convocat în secret un mare juriu care a examinat comportamentul lui Charles McGonigal, fostul șef al contrainformațiilor de la biroul FBI din New York. Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze ce investiga marele juriu sau dacă acesta a rămas în desfășurare. Dar o citație a martorilor obținută de Insider pare să indice că guvernul, în parte, cerceta relațiile de afaceri ale lui McGonigal cu un consilier de top al lui Oleg Deripaska, oligarhul rus miliardar care s-a aflat în centrul acuzațiilor potrivit cărora Rusia a colaborat cu campania Trump pentru a interveni în alegerile din 2016.

Citația, emisă în noiembrie, solicită înregistrări referitoare la McGonigal și la o firmă obscură de consultanță numită Spectrum Risk Solutions. La o săptămână după ce a fost emisă citația, un imigrant de origine sovietică pe nume Serghei Șestakov a declarat într-un dosar separat că McGonigal l-a ajutat să „faciliteze” o introducere între Spectrum și consilierul lui Deripaska. De asemenea, în dosar se afirmă că McGonigal a ajutat la prezentarea consilierului la Kobre & Kim, o firmă de avocatură din New York specializată în reprezentarea clienților care sunt investigați pentru suspiciuni de „fraudă și comportament necorespunzător”. Shestakov, care a fost identificat pe panourile de televiziune ca fiind un fost oficial al ministerului de externe sovietic și fost șef de cabinet al ambasadorului sovietic la Națiunile Unite, a declarat că a primit 33.000 de dolari pentru aceste recomandări.

Deși nu ar fi fost neapărat ilegal ca McGonigal să lucreze în numele lui Deripaska, faptul că nu a dezvăluit activitățile acoperite de Legea privind înregistrarea agenților străini, cum ar fi lobby-ul și relațiile publice, se pedepsește cu o amendă de 250.000 de dolari și până la cinci ani de închisoare. Deripaska a fost sancționat de Departamentul Trezoreriei în 2018 pentru că a acționat ca agent al Kremlinului și a fost acuzat că a ordonat uciderea unui om de afaceri.

Nici McGonigal, nici cei cu care este citat că ar avea de-a face nu au răspuns la solicitările de comentarii ale Insider.

„Acesta nu este un domeniu în care putem oferi o declarație în acest moment”, a declarat un reprezentant al Kobre & Kim.

Nu este clar dacă McGonigal este o țintă a investigației marelui juriu sau pur și simplu un subiect ale cărui activități sunt cumva legate de aceasta. Și nu există nimic în documentele judiciare sau în altă parte care să sugereze că McGonigal s-a comportat în mod necorespunzător în timpul anchetei FBI asupra campaniei lui Trump. Dar materialele solicitate în citația martorului ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca un agent de top al FBI să fi exploatat legăturile pe care și le-a făcut în anii săi de serviciu public în scopuri private – o practică prea des întâlnită în rândul celor din Washington. Și indiferent de acțiunile lui McGonigal, faptul că a fost implicat într-o anchetă a unui mare juriu este extrem de neobișnuit. Potrivit unui fost înalt funcționar din cadrul Departamentului de Justiție, care a cerut să nu fie identificat, procurorii aproape niciodată nu iau în considerare acuzații împotriva unei persoane atât de sus-puse în FBI.

„Este foarte rar ca foști oameni din FBI, și cu siguranță foști oameni de rang înalt din FBI, să ajungă să fie ținta unui mare juriu”, a declarat oficialul.

Examinarea federală a lui McGonigal este deosebit de izbitoare având în vedere activitatea sa la FBI

Înainte de a se pensiona în 2018, McGonigal a condus investigația WikiLeaks în cazul lui Chelsea Manning, l-a prins pe Sandy Berger, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Bill Clinton, pentru că a sustras materiale clasificate dintr-o sală de lectură a Arhivelor Naționale, și a condus căutarea unei cârtițe chineze în interiorul CIA. În 2016, când au apărut informații potrivit cărora Rusia ar fi spart sistemul de e-mail al Comitetului Național Democrat, McGonigal era șeful secției de infracțiuni cibernetice de la sediul central al FBI din Washington. În această calitate, el a fost unul dintre primii oficiali care au aflat că un oficial al campaniei lui Trump s-a lăudat că rușii aveau informații murdare despre Hillary Clinton, declanșând investigația cunoscută sub numele de Operațiunea Crossfire Hurricane. Mai târziu în acel an, directorul FBI, James Comey, l-a promovat pe McGonigal pentru a supraveghea operațiunile de contraspionaj din New York.

Potrivit citației martorilor, procurorii caută, de asemenea, să afle dacă McGonigal are legături cu guvernul Bosniei și Herțegovinei, precum și orice „plăți sau cadouri” pe care le-a primit de la guvernele din Kosovo, Muntenegru și Albania.

Două surse au declarat pentru Insider că McGonigal era un apropiat al lui Edi Rama, care ocupă funcția de prim-ministru al Albaniei din 2013. Potrivit unui e-mail analizat de Insider, McGonigal a folosit contul său oficial de e-mail al FBI pentru a încerca să aranjeze o întâlnire între Rama și o firmă americană pe care premierul se gândea să o angajeze pentru o inițiativă anticorupție. În cele din urmă, FBI nu i-a dat lui McGonigal aprobarea pentru întâlnire, iar aceasta nu a avut loc niciodată.

Un reprezentant al lui Rama a declarat că relația premierului cu McGonigal a fost „o relație de prietenie total privată, fără interes public. Nu avem nicio idee despre vreun mare juriu și nicio autoritate americană nu ne-a contactat vreodată în acest sens. Nu au existat niciodată întâlniri cu firme, cadouri, plăți, rambursări de călătorii înainte sau după ce domnul McGonigal și-a părăsit postul”.

De când a părăsit FBI, McGonigal a continuat să facă comerț cu expertiza sa în domeniul contrainformațiilor. În 2020, la câteva luni după ce s-a raportat că l-a ajutat pe consilierul lui Deripaska, el a participat la un panel la Consiliul Atlantic, unde a condamnat corupția serviciilor de securitate din Rusia. 

Registration

Aici iti poti reseta parola