Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Președintele Ford explică în fața Congresului grațierea lui Nixon
Articole online

Președintele Ford explică în fața Congresului grațierea lui Nixon

Ford

Președintele Ford explică în fața Congresului grațierea lui Nixon

Congresul îl acuzase pe Nixon de obstrucționarea justiției în timpul anchetei scandalului Watergate, care a început în 1972. Înregistrările de la Casa Albă au dezvăluit că Nixon știa și posibil a autorizat punerea sub ascultare a birourilor Comitetului Național Democrat, situate în complexul Watergate din Washington D.C. În loc să fie pus sub acuzare și înlăturat din funcție, Nixon a ales să demisioneze la 8 august 1974.

La preluarea mandatului, la 9 august 1974, Ford, referindu-se la scandalul Watergate, a anunțat că „lungul coșmar național” al Americii s-a încheiat. Nu existau precedente istorice sau juridice care să îl ghideze pe Ford în chestiunea acuzației pendinte a lui Nixon, dar, după o lungă reflecție, acesta a decis să îi acorde lui Nixon o grațiere completă pentru toate infracțiunile împotriva Statelor Unite, pentru a lăsa în urmă scandalul tragic și perturbator pentru toți cei implicați.

Ford a justificat această decizie susținând că un proces lung și îndelungat nu ar fi făcut decât să polarizeze și mai mult publicul. Decizia lui Ford de a-l grația pe Nixon a fost condamnată de mulți și se crede că a contribuit la eșecul lui Ford de a câștiga alegerile prezidențiale din 1976.

De la domiciliul său din California, Nixon a răspuns la grațierea lui Ford, spunând că a căpătat o perspectivă diferită asupra afacerii Watergate de la demisia sa. El a recunoscut că a „greșit că nu a acționat mai decisiv și mai direct în ceea ce privește Watergate, în special atunci când a ajuns la stadiul de procedură judiciară și a crescut de la un scandal politic la o tragedie națională”.

Registration

Aici iti poti reseta parola