Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Kennedy și Nixon dezbat politica externă a Războiului Rece în cea de-a doua întâlnire televizată
Articole online

Kennedy și Nixon dezbat politica externă a Războiului Rece în cea de-a doua întâlnire televizată

dezbatere

07 octombrie 1960: Kennedy și Nixon dezbat politica externă a Războiului Rece în cea de-a doua întâlnire televizată

Trei episoade din Războiul Rece, în special, au generat confruntări aprinse între Kennedy și Nixon. Primul a implicat Cuba, care ajunsese recent sub controlul lui Fidel Castro. Nixon a susținut că insula nu era „pierdută” pentru Statele Unite și că linia de acțiune urmată de administrația Eisenhower fusese cea mai bună pentru a permite poporului cubanez „să-și realizeze aspirațiile de progres prin libertate”. Kennedy a replicat că era clar că Castro era un comunist și că administrația republicană nu a reușit să folosească eficient resursele americane pentru a împiedica ascensiunea sa la putere. El a concluzionat că, „Astăzi Cuba este pierdută pentru libertate”.

Cel de-al doilea punct de dispută s-a învârtit în jurul doborârii unui avion de spionaj american U-2 deasupra Uniunii Sovietice și anularea ulterioară a summitului americano-sovietic stabilit pentru mai 1960. Kennedy a susținut că Statele Unite „nu au fost în conformitate cu dreptul internațional” în acest caz și ar fi trebuit să își exprime regretele față de Uniunea Sovietică în încercarea de a menține summitul pe calea cea bună. Nixon a replicat că Kennedy pur și simplu se înșela: sovieticii nu au dorit niciodată cu adevărat ca summitul să aibă loc și pur și simplu au folosit incidentul ca scuză.

Cei doi candidați și-au continuat discuțiile despre politica externă în următoarele două dezbateri, dar liniile de demarcație fuseseră clar trasate. Strategia lui Kennedy a fost de a descrie administrația republicană în care a servit Nixon ca fiind timidă, indecisă și predispusă la strategii slabe în ceea ce privește Războiul Rece. Nixon, pe de altă parte, dorea să îl prezinte pe Kennedy ca fiind naiv și mult prea dispus să facă compromisuri cu sovieticii și cu chinezii comuniști. Este incert dacă dezbaterile au schimbat cu adevărat părerea alegătorilor. În timp ce mulți experți în discursuri susțin că Nixon a câștigat cu adevărat dezbaterile, analiștii media susțin că prezența telegenică a lui Kennedy a influențat suficienți alegători pentru ca acesta să câștige alegerile extrem de strânse din 1960.

Registration

Aici iti poti reseta parola